Business pe seama neputintei sistemului de educatie

Într-o tara in care multi dintre elevi sunt atrasi de orice, mai putin de carte, iar sistemul de invatamant este aproape neputincios in fata lacunelor, sunt unii care profita si fac din asta un bun instrument de business. In cel mai propriu sens. Ieri, toate agentiile de presa anuntau ca „Centrul de Pregatire pentru Bac si Live Studies au lansat prima clasa virtuala de meditatii din Romania, sub forma unei platforme de pregatire live, la distanta, pentru elevii care vor sustine exemanele nationale la vara”. „Programul include 35 de sedinte de pregatire live, in care elevii pot interactiona in timp real cu profesorul, toate sesiunile fiind arhivate, iar elevii putand revedea si repeta lectiile, in cazul in care doresc sa aprofundeze anumite elemente”, se lauda initiatorii proiectului, o firma privata din Bucuresti. O clasa virtuala are pana la sase elevi, care pot fi de oriunde din tara. Practic, folosindu-se de tehnologie, profesorii promit instruire fara a fi necesara prezenta fizica a elevilor in sala de clasa. „Pana in prezent au fost lansate meditatiile pentru disciplinele Limba si literatura Romana si Matematica, pentru examenul de Bacalaureat”, mai anunta initiatorii programului.
2.100 de lei pentru o materie
si 5.200 de lei pentru trei materii
Tarifele celor ce fac business din neputinta elevilor de a invata pentru un examen nu sunt de ici, de colo. Organizatorii lectiilor virtuale spun ca „35 de sedinte la o materie costa 2.100 de lei, apoi mai exista un pachet de 70 de sedinte cu doua materii, de 4.200 de lei, si un al treilea pachet cu trei materii in 110 sedinte,stop_coloana care costa 5.200 de lei”. Chipurile, elevii au inclusa in pret tableta, prin intermediul careia vor fi instruiti. Sa fie o noua metoda de vanzare a tabletelor?!
Inspectoratul Scolar din Salaj
nu raspune
pentru astfel de practici
„Eu nu stiu de existenta acestui site, dar stiu sigur ca scolile din Salaj nu au incheiat contract cu astfel de firme”, ne-a declarat ieri Gheorghe Bancea, inspectorul scolar general al Inspectora-tului Scolar Judetean (ISJ) Salaj. „Noi nu putem sa raspundem pentru astfel de practici, din mediul privat, care nu au de a face cu activitatea ce se desfasoara in scolile noastre, iar, dupa parerea mea, fiecare parinte si copil este raspunzator pentru modul in care alege sa se pregateasca pentru exa-men”, adauga inspectorul general. Scolile din Salaj au inceput si ele un program special de pregatire a elevilor de clasa a XII-a pentru „testul maturitatii” din aceasta vara, iar luna viitoare Inspectoratul scolar va avea si o centralizare a rezultatelor acestor pregatiri.