Parca un blestem a cazut peste Camerele Agricole din Romania. Un blestem care a inceput acum doi ani si nu are de gand sa se sfarseasca. Spun asta pentru ca, dupa ce anul trecut alegerile au fost amanate de patru ori,pregatirile aflandu-se in faza finala, iata ca si in acest an sortii de izbanda pentru infiintarea Camerelor Agricole Judetene incep sa se imputineze. Nici nu se incheiase bine campania de depunere a candidaturilor pentru Colegiul Camerelor Agricole, ca, hop, Ministerul Agriculturii anunta ca are in lucru un proiect de act normativ pentru reprogramarea datei alegerilor pentru Camerele Agricole in primul trimestru din 2013. Nu putem trece cu vederea faptul ca, in anul de gratie 2012, alegerile pentru Camerele Agricole din martie s-au mutat mai intai in 7 octombrie, apoi in 21 octombrie, si se prea poate sa se mai „mute” spre la anu@ si la multi ani.
Dar, sa vedem cum motiveaza mai marii agri-culturii romanesti tendinta de amanare a alegerilor pentru Camerele Agricole. Intr-o prima faza, Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, da vina pe incoerenta legii Camerelor Agricole, pe multele sesizari si reclamatii venite din teritoriu. De pilda la articolul 6 din Legea nr.283 (Legea Camerelor Agricole) se spune ca au drept de vot numai fermierii cu 1 hectar, in loc sa se spuna numai fermierii inscrisi pe listele APIA, de la 1 hectar in sus. S-a strecurat, deci, o greseala si ea nu poate fi corectata decat prin ordonanta de urgenta. Apoi, sunt fermierii care detin solarii pe 80-90 de ari. Ei au sub un hectar si nu sunt inscrisi la APIA, dar poseda solarii care in echivalent teren arabil au poate 10-15 hectare, insa n-au drept nici sa fie alesi, nici sa voteze. Totodata, sunt exclusi fermierii din sectorul zootehnic. Bulibasita lege! Si nu ti-e ciuda, daca n-ar fi fost completata si rectificata de cateva ori.
Pe de alta parte, surse guvernamentale sustin ca procedura de a modifica un act normativ este greoaie. Daca s-ar face anul acesta alegerile pentru Camerele Agricole, s-ar „suprapune” cu alegerile generale parlamentare si s-ar crea un haos in sistemul electoral: „Nici nu stii ce votezi, camerele agricole sau deputatul din colegiul nu stiu care!? Si atunci am zis sa programam acest termen pentru primul trimestru al anului urmator”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Albu. Nimeni insa nu s-a referit la resursele financiare, care, dupa parerea prese-dintelui Consiliului National de Initiativa, Gheorghe Glaman, sunt foarte palide. „Stiu ca la ora actuala se pregateste un proiect de act normativ privind prorogarea Legii nr.283. Cum o vor proroga nu vreau sa stiu, pentru ca nu am vrut sa particip la aceasta masca-rada de amanare, care nu are nici un motiv. Probabil vor sa faca o ordonanta de prorogare si ei spera sa castige alege-rile si sa aiba destule mandate in parlament, ca atunci cand vor lua ordonanta in discutie sa poata sa schimbe si termenii. Deocamdata, ca sa fie bomboana mai dulce, zic numai prorogare”, a mai spus Glaman.
Munciti, ca munciti degeaba
Printr-o adresa a Comitetului National de Initiativa, sunt rugati „toti membrii Comitetelor Judetene de Initiativa si ai Comisiilor Electorale Judetene ca, pana la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, sa-si indeplineasca in continuare sarcinile pentru care au fost alesi de comunitatea agricola, sa corecteze erorile de pe listele electorale, sa evalueze dosarele si listele de candidati”. Si anul trecut tot asa erau indemnati sa-si indeplineasca sarcinile cei care lucrau la constituirea Camerelor Agricole. Apoi, cand lumea le era mai draga, pe ultima suta de metri, stop! Un ordin de ministru sau o ordonanta de guvern le naruiau toata munca si sperantele.
Totusi, dupa vestea ca Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de act normativ privind amanarea alegerilor pentru Camerele Agricole, entuziasmul celor implicati in actiunea de constituire a Camerelor Agricole s-a subtiat mult. Gheorghe Ursente, presedintele Comitetului Judetean de Initiativa, sustine ca a trimis listele cu persoanele validate si invalidate pentru alegeri, la Bucuresti. De la CNI i s-a spus ca nu s-au primit listele din Salaj. Dar nici Ursente n-are de gand sa le mai trimita o data, sa faca o munca in plus. Mai ales ca pana la ora actuala nu stie cum si cand va fi platit.
Atributiile generale ale Camerelor Agricole
Cum spuneam intr-un numar anterior al ziarului nostru, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu are Camere Agricole. Ce trebuie sa stie agricultorii despre Camerele Agricole Judetene pentru care se face, pe buna dreptate, atata tam-tam in ultima vreme. In primul rand, ele asigura interfata intre fermieri si institutiile statului. Infiintarea lor are drept scop profesionalizarea fortei de munca din domeniile agriculturii, promovarea agriculturii durabile si competitive. Totodata, ele sprijina lucratorii din domeniul agriculturii in implementarea politicilor agricole, acorda asistenta de specialitate pentru lucratorii din domeniile agriculturii pentru intocmirea documentatiei privind accesarea fondurilor europene, acorda sprijin national din fonduri nationale sau europene, tine evidenta proprie a fermelor, exploatatiilor agricole, precum si a formelor de sprijin financiar acordate beneficiarilor din judet. Asigura prezentarea si transmiterea catre agricultori a normelor europene si nationale, privind activitatea de productie agricola, de protectie a mediului, precum si combaterea bolilor la plante si animale. Informeaza agricultorii despre preturile pietei si faciliteaza accesul acestora in vaduri comerciale oportune.
Dupa ce Camerele Agricole vor deveni functionale (cand, nu se stie) fondurile pentru existenta lor vor proveni, o scurta perioada de inceput de la bugetul de stat, apoi din cotizatiile agricultorilor inscrisi pe listele Camerelor Agricole, din profitul societatilor comerciale pe care acestea le vor fonda, precum si din sponsorizari.