Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: MONILINIA SPP. ( monilioze ), VENTURIA INAEQUALIS ( rapanul mărului ), VENTURIA PIRINA ( rapanul părului ) PODOSPHAERA LEUCOTRICHA ( fainare ), ERWINIA AMILOVORA ( focul bacterian al rozaceelor ) și dăunători: OMIZI DEFOLIATOARE.
MONILINIA SP. ( monilioze )– ciupercă se transmite, de la un an la altul, prin conidii și miceliu de rezistență în scoarță ramurilor și în fructele mumifiate. În anii ploioși și racorosi pot fi infectate toate elementele inflorescentelor. Petalele și frunzele tinere se ofilesc, se brunifica și se usucă. La suprafață organelor atacate apar pe vreme
umedă pernuțe de mucegai, cenușii-gălbui alatuite din conidioforii și conidiile ciupercii.
VENTURIA INAEQUALIS ( patarea cafenie a frunzelor, fructelor de măr și rapanul merilor ) – pe frunze și lăstari apar pete de culoare brună-măslinie, catifelate pe care se formează organele de înmulțire ale ciupercii. Frunzele puternic atacate se usucă și cad. Pe fructe apar pete asemănătoare celor de pe frunze, cu timpul capătă un aspect răpănos. Fructul rămâne deformat cu crăpături la suprafață.
PODOSPHAERA LEUCOTRICA ( fainarea mărului ) – ciupercă se
transmite, de la un an la altul, prin miceliul de rezistență în solzii mugurilor. Frunzele și lăstarii sunt acoperiți cu o pulbere făinoasă de culoare albă-gălbuie, formată din organele de înmulțire ale ciupercii. Frunzele rămân mici, alungite, aspre și cu marginile
îndoite spre partea superioară, nu cresc, se usucă și cad. Lăstarii rămân golași sau cu un smoc de frunzulițe în vârf. Mugurele terminal este distrus. Lăstarii nu mai cresc și se usucă.
ERWINI AMILOVORA ( focul bacterian al rozaceelor ). Bacteria poate rezistă în exudat uscat aproximativ 9-12 luni. Peste iarnă, bacteria rezistă în zonele marginale ale ulcerelor de pe ramuri, în special la par și păducel și într-o măsură mai redusă la măr, dar poate supraviețui în muguri,
ramuri și fructe bolnave. Bacteria se răspândește în special prin ploile însoțite de vânt. Primele semne ale focului bacterian la păr se observă, în perioada înfloritului. Inflorescențele se ofilesc, se brunifică și apoi se înnegresc. Nu de puține ori, focul bacterian este confundat cu monilioza. De la flori, focul bacterian trece la lăstari și la ramuri. Frunzele se brunifică și ele, apoi se înhid la culoare, rămân pe ramuri și nu cad nici la scuturarea pomului. Focul bacterian la lăstarii de
păr, măr sau gutui este cel mai periculos. Boală se observă ușor, vârful lăstarilor se îndoaie că o cârjă și devine brun. Culoarea avansează apoi spre baza lăstarului.
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare ( de siguranță ) la speciile de măr, par, gutui cu un produs cu acțiune de contact pe baza de cupru și sulf:
1. CUPROXAT FLOWABLE – 0,35% sau
2. FLOWBRIX – 3,75 l/ha sau
3. CUPROFIX ULTRA – 0,75 kg/ha – 1,25 kg/ha sau
4. BOUILLIE BORDELAISE WDG – 7,5 kg/ha sau
5. ZEAMĂ BORDELEZĂ TIP ,,MIF” – 0,5% ( 7,5 kg/ha ) în amestec cu
THIOVIT JET 80 WG – pentru combaterea făinarii – 5,0 – 8,0 kg/ha sau
FLOSUL – pentru combaterea făinarii – 7,5 l/ha;
Pentru combaterea dăunătorilor în soluția de stropit se va adaugă un insecticid:
KARATE ZEON – 0,015% sau
DECIS EXPERT 100 EC – 75 ml/ha. sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Perioada optimă de tratament: FAZA FENOLOGICĂ – ÎNCEPUTUL INFRUNZIRII MUGURILOR FLORALI.
Alte recomandări:
Verificați, cu mare atenție, recomandările cu privire la compatibilitatea produselor atunci când intenționați să aplicați amestecuri de produse de protecție a plantelor! Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!
OFICIUL FITOSANITAR SALAJ