Tratamentele din perioada repausului vegetativ in plantatiile pomicole au importanta foarte mare in combaterea daunatorilor care ierneaza sub, sau pe scoarta pomilor: paduchi testosi, oua de acarieni, afide cotari si psilide. Aceste tratamente se vor efectua pana la umflarea mugurilor.
Pentru combaterea dau-natorilor amintiti mai sus, in aceasta perioada se pot folosi unul din insacticide : Condifor Oil 004 – 1,5 la suta sau Nuprid Oil SC 1,5 la suta sau mospilan 20SG – 0,450 kilograme la hectar.
Pentru distrugerea porilor de ciuperci fitopatogene (rapan, la mar si par, monilioze la toate speciile pomicole, ciuruirea frunzelor la samburoase, basicarea frunzelor la piersic, patarea rosie a frunzelor de prun) cat si a bacteriozelor este recomandat sa se foloseasca unul din urmatoarele produse: Champion 50WP – 0,2-0,3 la suta, Funguran OH 50WP 0,2-0,3 la suta, Cuproxat Flowable 0,35 la suta, cu specificarea ca tratamentul cu produsul cupric sa se faca imediat dupa efectuarea igienei fitosanitare si a taierilor de fructificare, pentru a proteja ranile produse impotriva infestarii cu boli de scoarta si lemn, in special cu bacteria care produce focul bacterian al rozaceelor.
Masuri prelminare determinante in reusita tratamentelor
– Defrisarea, arderea vegetatiei ierboase si arbustoide din plantatie.
– Adunarea frunzelor si fructelor de anul trecut unde este posibil.
– Efectuarea taierilor de formare, corectie, intretinere sau fructificare.
– Ramurile atacate sau suspecte de focul bacterian se elimina prin taierea lor la 50 de centimetri sub zona uscata, in lemn aparent sanatos (bacteria nu ierneaza in lemnul uscat ci in zona „verde”. In acest caz – al focului bacterian , uneltele foarfeci, fierestrau, se vor dezinfecta in mod obligatoriu la trecerea de la un pom la altul cuspirt medicinal sau alcool denaturat.
– Tratamentele se vor efectua in zilele cu temperaturi peste 5 grade Celsius, pe timp linistit, fara vant, cand pomii sunt zvantati.