„Pensiile se vor plati la timp”
Veniturile la bugetul de pensii catre Casa Judeteana de Pensii Salaj sunt mult mai mici decat cheltuielile. In primele cinci luni ale acestui an, s-a inregistrat un deficit de circa 50%. Potrivit directorului CJP Salaj, Filonas Chis, in perioada ianuarie-mai, pentru plata pensiilor si a indemnizatiilor care se acorda in baza legilor speciale, s-au cheltuit aproape 167. 550.000 lei, iar veniturile incasate din contributiile la asigurarile sociale se ridica la doar 85.500.000 de lei. „Deficitul mare pe judet se explica prin faptul ca firmele mari, cum este, spre exemplu, Michelin, isi contabilizeaza contributiile la Bucuresti, dar si datorita fimelor mici care si-au diminuat numarul de personal ori chiar si-au inchis activitatea din cauza crizei. Ne ingrijoreaza aceasta scadere a veniturilor. Totusi, atunci cand bugetul este in deficit, acesta este alimentat de la bugetul de stat. Nu vor fi dificultati cu plata pensiilor, acestea se vor plati la timp. Sper ca evolutia economica nu se va degrada”, a declarat Filonas Chis.
Numarul pensionarilor, in usoara scadere
In total, pensionari si beneficiari ai legilor speciale erau, la inceputul acestui an, 85.540 persoane. Iar in luna mai, numarul acestora a scazut la 84.988, 12.244 dintre ei fiind beneficiari ai legilor speciale. Si numarul pensionarilor de invaliditate a scazut. Daca in ianuarie erau 14.705, in mai au fost doar 14.629. „Urmarim acest fenomen pe spitale, doctori, cabinete. Cabinetele de expertiza medicala trebuie sa trimita un raport lunar privind pensionarile de boala. Sa fie pensionati cu adevarat oamenii bolnavi”, a mentionat Chis.
Tot in primele cinci luni ale anului 2009, 1.342 persoane au solicitat iesirea la pensie. Cele mai multe cereri au fost inregistrate in aprilie – 301. Alte peste 1.800 de persoane si-au depus dosarul pentru modificarea drepturilor de pensie, iar 453 salajeni au solicitat o recalculare.
Aproape 3.000 de salajeni au cel putin doua locuri de munca
Multe societati din domeniul constructiilor, transporturilor si confectiilor au facut reduceri de personal inca din noiembrie, iar acest lucru a afectat bugetul asigurarilor sociale. Mai ales ca nu toti disponibilizatii au devenit someri indemnizati. Iar contributiile somerilor care beneficiaza de ajutorul de somaj sunt mult mai mici decat atunci cand aveau un loc de munca, acestea fiind in raport cu venitul lunar realizat. Insa, in mod bizar, in baza de date a CJP Salaj, in ianuarie figurau 4.333 agenti economici cu 51.358 salariati cu carnet individual de munca, iar in mai, 4.310 angajatori cu 51.377 salariati. (Potrivit datelor de la AJOFM, din noiembrie 2008, in Salaj, peste 1.000 de salariati au fost concediati). Numarul total al contribuabililor este insa 54.921, din care 1.553 cu declaratie de asigurare, iar 1.991 cu contracte de asigurare. Tot din baza de date a CJP Salaj rezulta ca 2.940 de salajeni muncesc cu acte in regula la mai mult de doua societati.
Chiar daca numarul pensionarilor si al celor care beneficiaza de indemnizatii in baza legilor speciale a scazut cu circa 550 in perioada analizata, nu ne mira faptul ca la Casa de Pensii s-a inregistrat un deficit de 50%, avand in vedere ca numarul pensionarilor este mai mare cu circa 30.000 de persoane decat al contribuabililor.