Angajatii de la stat nu au mers in concediu pe bani putini cand au avut ocazia,
iar acum nu mai primesc nimic.
Bugetarii salajeni nu vor pleca in concediu de odihna in acest an pe baza biletelor de odihna contractate prin intermediul Casei Nationale de Pensii Publice, deoarece in bugetul pe anul 2012 al institutiei nu au fost prevazute sume de bani pentru aceste tipuri de facilitati care se acordau angajatilor din institutiile statului.
Anamaria Pernes, directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, a informat ca Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta (OUG nr.26/2012) cu privire la faptul ca, pentru anul 2012, Casa Nationala de Pensii Publice nu mai contrac-teaza bilete de odihna.
Pe parcursul anului 2011, desi au fost suficiente bilete de odihna pentru bugetarii salajeni – peste 1300 de bilete, acestia nu s-au inghesuit sa plece in vacanta. Directorul executiv de la acea vreme al CJP Salaj si actualul prefect de Salaj, Chis Filonas, spune ca gradul de valorificare al biletelor de odihna pentru salariatii bugetari aflati in relatie contractuala cu Casa a fost foarte scazut, pentru ca numai 45 la suta dintre bugetari au optat pentru un concediu cu pret redus in statiunile contractate de CNPP. Filonas cataloga atunci drept „o experienta ne-gativa” valorificarea biletelor, in ciuda faptului ca preturile erau mici, iar conditiile bune, insa a depistat doua potentiale cauze a nevalorificarii biletelor de odihna. In primul rand, biletele au fost repartizate CJP Salaj tarziu si perioada de vacanta a fost redusa de la zece zile la sase zile. Desi au fost propuse pentru acest an cateva masuri pentru ca gradul de valorificare al biletelor de odihna sa fie de suta la suta, printre care si prelungirea perioadei de la sase zile la 10 zile, in acest an nimeni nu va mai putea beneficia de concedii de odihna la preturi reduse. De precizat este faptul ca pentru sase nopti de cazare si trei mese pe zi, bugetarii cu salarii mai mici de doua mii de lei achitau doar jumatate din pretul unui bilet, iar cei care depaseau acest plafon salarial trebuiau sa achite pretul integral al biletului. Preturile dife-reau de la o statiune la alta si in functie de categoria in care era inclus hotelul. Statiunile preferate de bugetari anul trecut au fost Baile Felix, Saturn, Mamaia si Mangalia.
Biletele de tratament pentru pensionari nu dispar
Pensionarii salajeni care au depus cereri pentru obtinerea biletelor de tratament in statiuni balneare cu care Casa Nationala de Pensii a incheiat contracte pot sta linistiti pentru ca vor putea beneficia in continuare de aceste facilitati. Desi se anuntase pe diferite canale media ca nu se mai acorda bilete de tratament in acest an, CJP Salaj a venit cu o precizare si a anuntat ca pensio-narii vor beneficia de tratament balnear la pret redus si se vor acorda si biletele gratuite pentru beneficiarii legilor speciale, in limitele prevazute de lege. Anamaria Pernes a declarat ca, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost depuse 2.413 cereri, iar numarul total de bilete repartizate institutiei pe anul in curs se ridica la 2.399 de bilete. Pana in prezent au fost alocate cinci serii de bilete, ultima serie de pensionari (199 la numar) fiind in prezent la tratament in diferite statiuni balneare, deoarece seria V a debutat in perioada 30 mai -2 iunie si dureaza intre 12 si 18 zile. Statiunile preferate de pensionari sunt Felix, Bizusa, Covasna, 1Mai, Geoagiu Bai, Olanesti, Techirghiol, Vatra Dornei, Herculane, Caciulata, Sovata, Tusnad si Ocna Sugatag.