Zice o vorba din popor ca „orice minune tine trei zile”. Cam atat a tinut si proiectul de regulament propus de catre Comisia Europena privind interzicerea semintelor necertificate, traditio-nale. Mai marii de la Bruxelles au renuntat la el. Cel putin asa sustine comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, prezent zilele trecute in tara noastra. Toate soiurile traditionale de seminte care se gasesc deja pe piata pot fi inregistrate intr-un registru se-parat, fara nici un cost pentru micii producatori, iar acestia pot sa schimbe in continuare seminte intre ei si pot inregistra soiuri noi fara nici o cheltuiala in plus, dupa introducerea unui regulament al CE privind reglementarea comercializarii semintelor. „Am solicitat introducerea in regulament la o serie de aspecte care sa recunoasca separat partea de productie si de comercializare de seminte care este realizata de micii producatori. Toate soiurile care se gasesc deja pe piata pot fi inregistrate intr-un registru separat, fara nici o cheltuiala pentru micii producatori”, a declarat Ciolos.
Despre noul regulament privind inscrierea semintelor, comisarul european a recunoscut ca mesajele alarmante transmise de presa din Romania pe acest subiect (semn ca si presa e buna de ceva) a facut ca sa se adopte o noua varianta de lucru a acestui proiect de regulament. „Am vazut in ultima perioada in presa din Romania tot felul de mesaje alarmante, care, din pacate se bazau pe o versiune initiala de lucru a proiectului de regulament propus de catre Comisia Europeana, care a fost modificat la initiativa mea, pentru ca am vrut sa fim coerenti cu obiectivul de a da o sansa noua si micilor producatori ca sa fie prezenti pe piata”, a explicat comisarul european. Din asta intelegem ca taranul roman isi va putea cobori samanta din pod pentru a o arunca sub brazda. Ba mai mult, o va putea schimba cu vecinul pentru o re-colta mai buna si o va putea inre-gistra, fara nici un sfant, in registru.
Bruxell-ul ne permite sa coboram samanta din pod si sa o aruncam sub brazda
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...