Chiar daca propunerea fostului ministru al Agriculturii de a reduce cu 10 la suta TVA-ul la produsele alimentare de baza a fost contracarata de ex-premierul Emil Boc, problema trebuie sa ramana in discutie pentru cei ce vor pune mana pe ciolan, pentru ca in Romania „papica” e cea mai scumpa din toate statele UE.
Parintele legii care prevedea reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru produsele alimentare de baza este Dan Voiculescu, senator PC. Acesta a depus inca din 2006, in Parlament un proiect de reducere a TVA la principalele alimente. Cinci ani mai tarziu, mai exact in martie 2011, Senatul chiar a votat, zice-se ca din greseala, reducerea TVA pentru alimente. Numai ca dupa mustruluiala venita din partea presedintelui si a premierului, alesii au reluat votul. Bineinteles, pentru a-si repara greseala. Idei vagi de diminuare a TVA la produsele alimentare au mai fost aruncate in…eter, pe ecranul de sticla, ori pe coala de ziar, dar s-au pierdut prin vreme.
Joi, ministrul Agriculturii pe atunci, Valeriu Tabara a declarat ca analizeaza la nivelul institutiei pe care o conducea pana ieri o propunere privind reducerea TVA sub 10 la suta pentru intreg sectorul agricol, propunere care va fi prezentata si Fondului Monetar International. O astfel de reducere, sustinea Tabara, ar diminua pretul alimentelor si evaziunea fiscala. „Este o propunere mai veche a ministerului, care este analizata de mai mult timp. Daca vrei sa ai o asezare corecta a preturilor si o repartitie corecta a profitului, trebuie sa mergi pe intreg lantul, de cand ai pus plugul in brazda si pana ai facut felia de paine sau ai pus painea in galantar”, a precizat Tabara. „Intentionez sa ma vad cu FMI, sa discutam si despre reducerea TVA-ului sub 10 la suta pentru sectorul agricol”, a completat fostul ministru.
Propunerea lui Valeriu Tabara l-a pus pe jar pe ex-premierul Boc. Acesta din urma i-a cam dat de inteles lui Tabara sa faca ciocul mic, precizand ca „Nu avem in discutie cu FMI o asemenea propunere astazi”, adica reducerea TVA cu 10 la suta a alimentelor de baza. Nici astazi, nici maine,am adauga noi, daca ar fi fost dupa Boc. De altfel, Emil Boc sustine ca reducerea TVA la alimente nu are acoperire bugetara si ca nu ar duce la scaderea preturilor. Doamne, cat de atoatestiitor era si primul ministru. S-a molipsit de la Basescu. De pe margine insa, Victor Ponta se baga si el in seama declarand ca „daca masura nu va fi luata de Guvernul Boc, atunci TVA-ul la alimentele de baza va fi scazut de viitorul Guvern USL”. Numai ca romanii au podurile pline de promisiuni, care de care mai…electorale. Ba isi mai baga si Andreea Vass nasul in ciorba altora, afirmand ca si in Franta TVA-ul este de 23 la suta. Insa doamna Vass a uitat sa precizeze ca la produsele alimentare taxa pe valoarea adaugata este de doar 5,5 la suta. In Italia si Spania in TVA la alimente este de 4 la suta, in Belgia de 6 la suta, iar in Germania de 7 la suta. Dincolo de orice calcule politice sau economice, este imposibil de explicat, intr-un registru rational, de ce a refuzat din capul locului Emil Boc reducerea TVA la alimentele de baza. Poate ca singurul „defect” al acestei masuri ese ca nu a fost initiata de Traian Basescu.