Premierul Emil Boc a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, sa reduca cu 20% numarul de consilieri din aparatul de lucru al demnitarilor, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Aparatul de lucru este format in principal din consilieri, experti si alti functionari.
Informatia a fost confirmata ulterior de premierul Emil Boc, care a precizat ca procedura va fi efectuata pana la 1 august si va reduce numarul de posturi cu un total de 417 locuri la aparatul de lucru al demnitarilor, atat la nivel central, cat si local. El a aratat ca la nivel central exista 800 de posturi bugetate pentru cabinetul demnitarilor, respectiv al ministrilor, secretarului de stat si sefilor de agentii, in timp ce la nivel local sunt 1.283 posturi pentru cabinetul presedintelui consiliului judetean, primarilor si prefectului. „In total vorbim, la nivel national, de 2.083 posturi ale cabinetelor demnitarilor. Asta inseamna, aplicand procentul de 20% , o reducere cu 417 posturi la personalul din cabinetele demnitarilor”, a aratat premierul.
Astfel, numarul de pozitii din organigrame va fi redus de la 16 la maximum 13 angajati (la cabinetul ministrului), de la 6 la 5 posturi (cabinetul secretarului de stat), de la 5 la 4 functionari (cabinetul sefului de agentie, al presedintelui de consiliu judetean si al primarului). „Ministrii, secretarii de stat si sefii de agentii care nu vor opera aceste schimbari la 1 august vor pleca acasa. Asta tine de deciza primului-ministru. In privinta administratiei locale, vom elabora actul normativ la inceputul sesiunii parlamentare, pentru a cuantifica si acolo scaderea numarului de personal de la cabinetul demnitarului. Contam insa pe aplicarea voluntara si la nivel local a acestei reduceri cu 20%, pana la adoptarea actului normativ”, a spus Boc.
El a apreciat ca prin reducerea cu 20% a numarului de posturi la cabinetul demnitarului vor fi efectuate economii „de cateva milioane de euro bune”.
Seful Executivului a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca numarul agentiilor guvernamentale va fi redus, in termen de doua saptamani, cu 50% raportat la numarul actual, prin desfiintare sau comasare, cu exceptia structurilor infiintate in urma negocierilor cu Uniunea Europeana.
Printre agentiile care nu vor fi desfiintate au fost nominalizate Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. Premierul a precizat atunci ca agentiile desfiintate sau comasate vor fi stabilite prin discutii intre ministri.
Boc a cerut ministrilor sa reduca cu 20% numarul de consilieri din aparatul de lucru
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...