Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei trag un semnal cu privire la politicile salariale si la modul in care se dezvolta economia. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca majorarile salariale sunt necesare pentru a stimula cresterea fortei de munca, dar a atras atentia ca e nevoie, in paralel, si de dezvoltarea economiei pentru a pastra un echilibru. Aceeasi idee o sustine si Adrian Vasilescu. Intr-un interviu la un post national de televiziune, consilierul guvernatorului BNR s-a declarat in favoarea majorarilor salariale, dar cu conditia sa creasca si economia. „România trebuie sa majoreze salariile, pentru ca nu poate ramâne cu o forta de munca descurajata, având în vedere ca tara se situeaza pe penultimul loc în Europa, cu 5,4 euro platiti pentru ora de munca, doar înaintea Bulgariei. Executivul trebuie sa apese mai multe pedale, nu doar cea a salariilor, ci si a vitezei cresterii economice, care sa se mentina sustenabila”, a declarat duminica Adrian Vasilescu la Digi 24.
Adrian Vasilescu a citat date publicate de Eurostat, potrivit carora România se situeaza pe penultimul loc în Europa la salarii, stop_coloana cu 5,4 euro pe ora de munca, depasind doar Bulgaria, care plateste cu 4,4 euro ora de munca, însa cu mult sub nivelul din Danemarca, de exemplu, unde ora de munca este rasplatita cu 40 de euro. In opinia reprezentantului BNR, România nu mai poate ramâne cu salariile la acest nivel, mai ales ca 3,3 milioane de persoane au plecat din populatia activa a tarii pentru a lucra în alte state, dar guvernantii nu pot umbla doar la salarii, fiind imperios necesar sa gaseasca si parghii pentru dezvoltarea economiei, astfel incat majorarile salariale sa fie sustenabile.
„Nu putem schimba raportul cu productivitatea, asa ca nu ne putem uita numai la salarii. Riscul cel mai mare este sa ajungem în situatia unui guvern care sa dea cu o mâna si sa ia cu doua mâini”, a punctat Adrian Vasilescu.