Nici nu s-a publicat actul normativ ca la Primaria Zalau s-au inregistrat deja 18 cereri pentru reabilitarea locuintelor din fonduri publice.

Salajenii vor putea solicita reabilitarea termica a locuintelor prin fonduri europene, fonduri de la bugetul local si cu o contributie a locatarilor de minim 10 la suta din valoarea lucrarilor, dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat marti o Ordonanta de Urgenta la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
Mai exact, Guvernul a stabilit reglementari ce permit ca reabilitarea termica sa se poata face cu contributie financiara europeana de 60 la suta, completata de contributia primariei si a asociatiei de proprietari.
IAm anuntat, recent, ca Romania a obtinut acordul Comisiei Europene de a finanta proiectele de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene. In paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie sa punem la punct legislatia”, a declarat ministrul Dezvoltarii, Eduard Hellvig, dupa sedinta de Guvern.
Potrivit Ordonantei, finantarea se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, iar contributia administratiilor locale poate fi de maxim 30 la suta din lucrarile ce se aproba prin hotarare de consiliu local. Cota de contributie a proprietarilor nu poate fi mai mica de 10 la suta din valoarea lucrarilor, insa au stabilite si criterii de scutire a unor categorii de persoane de la plata acestui cuantum. De asemenea, actul normativ prevede si posibilitatea ca primariile sa preia in sarcina lor contributia financiara a proprietarilor, dar cu conditia sa recupereze banii in maxim 10 ani.

Cine este scutit de contributia pentru reabilitarea termica
Guvernul a stabilit prin actul normativ aprobat ca anumite categorii de persoane sunt exceptate de la plata contributiei de 10 la suta din valoarea lucrarilor de reabilitare a blocului de locuinte. In aceasta categorie intra persoanele cu handicap sau familii care au in intretinere persoane cu handicap; persoanele singure sau familiile care in ultimele trei luni anterioare efectuarii anchetei sociale de catre autoritatea administratiei publice locale au realizat venituri medii nete lunare pe persoana singura sau pe membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie; veteranii de razboi sau sotul supravietuitor; pensionarii, indiferent de statutul acestora, ale caror venituri medii nete lunare pe persoana singura sau pe membru de familie este sub castigul salarial mediu net pe economie. In cazul acestora, cheltuielile sunt considerate cheltuieli de natura sociala.

Primariile trebuie sa recenzeze blocurile
Consiliile locale au obligatia ca in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ emis de Guvern sa finalizeze identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte, precum si a caselor aflate in proprietatea persoanelor fizice care au fost construite in perioada 1950-1990. Masura vine pentru a prioritiza lucrarile in functie de nivelul de performanta energetica a locuintelor, incepand cu blocurile cele mai ineficiente energetic; numarul de apartamente (prioritate vor avea blocurile cu cel mai mare numar de apartamente) si anul construirii (blocurile si casele vechi vor avea prioritate).
Ministrul Hellvig a mai precizat ca actuala forma a Ordonantei cuprinde si un capitol unde sunt prevazute sanctiuni si amenzi. Acestea sunt aplicabile atat executantilor care nu respecta anumite standarde ale lucrarilor si materialelor, dar si autoritatilor locale (coordonatori locali) care nu respecta anumite obligatii prevazute de actul normativ. Amenzile pot varia de la 5.000 de lei la 50.000 de lei.

Cererile pentru reabilitare curg la Primaria Zalau
Chiar daca nu a intrat inca in vigoare Ordonanta Guvernului privind reabilitarea termica cu sprijinul fondurilor europene, la Directia Patrimoniu a Primariei Municipiului Zalau sunt inregistrate deja cereri din partea asociatiilor de locatari. Cererile au fost depuse imediat dupa ce ministrul Eduard Hellvig a anuntat demararea acestui program. Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, a declarat pentru Graiul Salajului ca pana in acest moment au fost inregistrate 18 cereri pentru inscrierea in programul de reabilitare a locuintelor din fonduri publice. Ramane doar ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei si ca autoritatile locale sa demareze programul.