Lucrările de modernizare care afectează structura de rezistenţă a blocurilor nu pot fi pedepsite de autorităţi din cauza legislaţiei proaste.
In urmă cu mai bine de un deceniu, in Romania a apărut moda amenajărilor interioare. Săturaţi de cei patru pereţi sau de „cutia de chibrituri” in care locuiesc, mulţi dintre vecinii noştri şi-au modernizat apartamentul pentru ca imobilul să capete un nou aspect. Asemănător unei vile, dacă se poate. Mai mult, „norocoşii” care stau la parterul blocului şi-au amenajat cate o mică grădină: cu flori, pitici sau cuib de păsări. Numai că apartamentele frumos amenajate ale vecinilor de bloc pun serios in pericol viaţa locatarilor clădirii, in cazul unui cutremur de mare intensitate, avertizează specialiştii. Apartamentele de tip „open space” (spaţiu deschis) ale vecinilor noştri ne pot fi fatale. Specialiştii in evaluarea construcţiilor in caz de seisme avertizează că un bloc nou in care vecinii au desfiinţat pereţi din structura de rezistenţă se comportă asemenea unei clădiri cu risc seismic I, in cazul unui cutremur de mare intensitate. Mai exact, se dăramă. Cea mai apropi ată zonă seismică este Maramureşul, unde pot avea loc cutremure crustale cu o magnitudine de pană la 5,5 grade pe scara Richter. Neoficial, in Sălaj sunt sute de apartamente in care s-au desfiinţat pereţi de rezistenţă. Oficial, insă, numărul cazurilor raportate de primării pot fi numărate pe degete.
Un studiu al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare in Construcţii arată că „intervenţiile neautorizate in apartamente, la pereţii din structura de rezistenţă, pod duce la colapsul clădirii in cazul unui cutremur de mare intensitate, de peste 6 grade pe scara Richter”. ‘Un bloc in care au fost desfiinţaţi pereţi din structura de rezistenţă, in cazul unui cutremur, se comportă asemenea unei clădiri cu risc seismic I. Cel mai grav este atunci cand aceste modificări se produc la nivelurile inferioare, parter sau etajul I”, spun specialiştii in construcţii.
Zero autorizaţii de lucrări in apartamente, zero amenzi
In Zalău sunt sute de anunţuri imobiliare in care apar apartamente vechi, cărora locatarii le-au modificat structura iniţială. Iar noi ştim cu toţii că nu există bloc in care cineva să nu-şi fi făcut un living din două incăperi, nişte arcade cu spoturi sau un bar din bucătărie şi hol. Cu toate acestea, oficial nu există o statistică a blocurilor in care au fost afectate structurile de rezistenţă. Asta pentru că inspectorii primăriei nu pot interveni decat atunci cand primesc sesizări din partea locatarilor. La Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, din cadrul Primăriei Zalău, in primele trei luni ale acestui an nu a fot depusă nicio soli-citare pentru eliberarea autorizaţiei pentru lucrări in apartamente şi nu au fost aplicate sancţiuni pentru lucrări neautorizate, potrivit Manuelei Ghiuruţan, purtătorul de cuvant al Primăriei Zalău. Cu toate acestea, firma AVE, responsabilă de colectarea deşeurilor, a incasat anul acesta 31 de taxe de moloz, cel mai probabil de la persoane care au efectuat lucrări in apartamente.
Ce spune legea
Conform Legii numărul 50/1991, autorizaţia de construire se eliberează pentru lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora. Excepţie fac lucrările care nu modifică structura de rezistenţă, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor sau aspectul arhitectural al acestora. Inspectorii primăriei fac verificări la sesizările cetăţenilor. In conformitate cu legislaţia actuală, accesul inspectorilor in vederea desfăşurarii controlului in apartament se poate face numai cu acordul proprietarului. In cazul refuzului repetat al proprietarului de a permite verificarea apartamentului şi de a prezenta documentele referitoare la deţinerea acestuia la lucrările efectuate, se aplică prevederile Legii 50/1991 privind sancţionarea impiedicării desfăşurării controlului şi, eventual, sancţionarea lucrărilor de construcţii neautorizate. In cazul nerespectării legislaţiei in vigoare, amenzile sunt cuprinse intre 1.000 şi 100.000 de lei.
Blocurile stau să ne cadă in cap
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...