Constructorul a inceput deja organizarea santierului pentru ridicarea blocului E24, daramat dupa explozia din septembrie 2007. In urma deflagratiei produse din neglijenta angajatilor E-On Gaz au ramas pe drumuri, de mai bine de patru ani, 19 familii. Blocul este reconstruit din banii locatarilor.
Locatarii blocului E24, blocul care a explodat in dimineata zilei de 14 septembrie 2007 in urma unor acumulari de gaz, au decis sa puna mana de la mana si sa-si reconstruiasca locuintele pe fostul amplasament al blocului distrus in urma deflagratiei. Ieri, angajatii firmei de constructii cu care Asociatia de Locatari a E24 a incheiat contractul de executie a blocului de locuinte pregateau terenul pentru inceperea lucrarilor. Mai exact, a fost amplasata o baraca pentru muncitori si au batut stalpii pentru a imprejmui zona cu un gard de protectie, astfel ca, in zilele urmatoare, va fi organizat santierul. In plus, a disparut si piatra funerara, turnata in memoria celor doi tineri decedati sub daramaturi. La fata locului au ramas doar cateva candele pe care familiile tinerilor le-au asezat in memoria lor. Potrivit unor locatari din blocurile invecinate, piatra funerara a fost luata de reprezentantii firmei care au demolat blocul E24, deoarece aflasera ca urmeaza sa inceapa lucrarile la noul bloc de locuinte. Zilele acestea, Primaria Zalau a eliberat si Certificatul de Urbanism necesar realizarii constructiei, pe care locatarii l-au solicitat in data de 6 martie. Primarul municipiului, Radu Capilnasiu, a declarat in exclusivitate pentru Graiul Salajului ca, daca Certificatul a fost solicitat la data mentionata anterior, actul a fost deja eliberat de Primarie, pentru ca eliberarea acestuia se face in doar o saptamana, indiferent cine solicita acest tip de act. In ceea ce priveste avizele necesare, primarul municipiului spune ca acestea se vor putea obtine pe parcurs, insa, cu siguranta ca o mare parte a acestora sunt in curs de aprobare din moment ce constructorul pregateste santierul.
Peste un an, locatarii E24 se vor intoarce „acasa”
Valeria Barna, fost locatar al blocului E24, ne-a declarat ca noua constructie urmeaza sa fie finalizata in luna aprilie a anului viitor, astfel ca, peste un de zile si dupa aproape sase ani in care proprietarii apartamentelor din blocul distrus de nepasarea angajatilor unicului furnizor de gaz metan din Zalau au locuit pe unde au putut, cele 19 familii vor putea spune ca „se intorc acasa”. „Contractul de executare a lucrarilor de constructie este incheiat pe o perioada de un an, iar termenul de finalizare al constructiei este luna aprilie a anului viitor^, a declarat Valeria Barna, in exclusivitate pentru Graiul Salajului. Din cele relatate de victima exploziei, locatarii s-au decis la scurt timp dupa tragicul eveniment sa reconstruiasca blocul, insa au asteptat patru ani de zile sa fie despagubiti de E-On Gaz. „Hotararea am luat-o la scurt timp dupa explozie si am solicitat Primariei sa ne dea terenul. In 2008, am facut proiectul constructiei. Practic, pe baza acelui proiect am cerut acum avizele de constructie si Certificatul de Urbanism”, spune Valeria Barna. Cheltuiala celor 19 familii ramase pe drumuri dupa explozie se ridica la suma de 850 de mii de euro, cheltuiala exclusiva a locatarilor, pentru ca E-On Gaz nu se va mai implica in niciun fel.
Primaria cauta solutii pentru prelungirea sederii sinistratilor in ANL
De la producerea deflagratiei, cele 19 familii locuiesc cu chirie intr-un bloc de locuinte ANL, pus la dispozitia lor printr-o Hotarare de Guvern. Insa, pe parcursul acestui an, contractul de inchiriere al ANL-urilor expira, iar noul bloc va fi gata abia anul viitor. Pentru ca familiie sa nu ramana pe drumuri, primarul Radu Capilnasiu a solicitat Guvernului, prin intermediul Prefecturii Salaj, prelungirea contractului de inchiriere dar, pana la aceasta data, nu s-a solutionat situatia locatarilor din E24. Primarul municipiului a precizat ca Guvernul a cerut Primariei sa anexeze solicitarii o ^motivatie mai consistenta^, astfel ca Primaria a transmis o noua solicitare la care a anexat contractul incheiat intre Asociatia de Locatari si firma care va reconstrui blocul. „Am cerut locatarilor sa ne depuna o copie a contractului de executie a lucrarilor de constructie, deoarece Guvernul ne-a cerut o motivatie mai consistenta pentru prelungirea contractului de inchiriere a locuintelor ANL. Eu cred ca va fi nevoie de o prelungire cu aproximativ sapte luni, chiar daca blocul va fi gata in aprilie. Trebuie luata in considerare o marja de doua-trei luni, in cazul in care lucrarile intarzie”, a explicat primarul Capilnasiu.
Explozia ce a ruinat vietile a 19 familii
In dimineata zilei de 14 septembrie 2007 s-a produs o puternica explozie la subsolul blocului E24, de pe strada Voievod Gelu din Zalau. Deflagratia a fost atat de puternica incat structura de rezistenta a imobilului a fost distrusa, astfel ca imobilul a fost demolat de autoritati. Imediat dupa producerea exploziei, sub daramaturi au fost gasite doua persoane decedate – Diana Satmari de 14 ani si Paul Salajan de 21 de ani. Expertiza ce a fost efectuata dupa producerea tragicului eveniment la solicitarea E-ON Gaz arata ca gazele s-au acumulat la subsolul si parterul blocului E24, unde s-a si produs deflagratia. Gazele proveneau de la conducta stradala din fata blocului in care au aparut pori, ca urmare a coroziunii provenite de la umiditatea solului. Gazul a migrat catre subsolul blocului prin canalul termic de alimentare cu caldura, care ar fi trebuit etanseizat dupa intreruperea alimentarii cu caldura a blocului. Expertii mai spuneau ca solul din imprejurimile conductei era suprasaturat cu gaz de cel putin un an, iar masuratorile au aratat ca, in apartamentul 3 al blocului E24 si in subsolul blocului, concentratia de gaz din aer era intre cinci si 15 la suta. E-ON Gaz Distributie avea cunostinta despre faptul ca in zona blocurilor E16, E22 si E24 sunt conducte vechi la care apar frecvent defecte si se impunea efectuarea unor verificari mai dese. Zonele respective nu au fost insa tinute sub observatie de catre personalul desemnat. In cazul conductei din fata blocului E24, expertii au stabilit ca avea durata de functionare depasita cu opt ani. Totodata, angajatii responsabili cu detectarea scaparilor de gaz in zona blocului E24, cu numai o luna inainte de explozie, au raportat ca nu exista scapari de gaze in caminul de vane din fata blocului, ceea ce nu corespunde masuratorilor efectuate de un alt angajat al E-ON, care spunea ca in zona respectiva existau scapari de gaz.
Dupa patru ani de procese, despagubiri derizorii
Drama celor 19 familii ce au locuit in blocul E24 a continuat si pe parcursul celor patru ani de procese si pare sa se prelungeasca. Dupa ce au fost purtati prin fata instantelor timp de patru ani, incercand sa-si recupereze material si moral pagubele suferite, locatarii blocului E24 au primit despagubiri derizorii. Instanta a decis ca, pentru cei patru ani de trauma, fiecare dintre victimele din E24 sa primeasca suma de 2.000 de euro cu titlu de daune morale, sa le fie despagubite in totalitate bunurile materiale distruse in explozie, precum si plata chiriei in cei patru ani de la producerea evenimentului. E-On Gaz a platit sumele pe care instanta le-a stabilit, insa, acesti bani nu le ajung locatarilor sa isi construiasca noile locuinte. In plus, locatarii mai au de recuperat de la E-On Gaz onorariul de excelenta pe care l-au platit din buzunarul lor pentru procesele derulate, onorariu ce se ridica la cinci la suta din valoarea tuturor bunurilor despagubite. „Unora le ajung banii primiti de la E-On ca despagubiri, insa unele familii mai trebuie sa puna bani de la ei pentru constructia noilor apartamente. A fost bataie de joc. Ne-au evaluat apartamentele la 850 de milioane de lei vechi. Cum sa ne cumparam un apartament cu doua camere acum din acei bani, ca abia ajung sa cumparam o garsoniera. Asa am decis sa ne reconstruim blocul, pentru ca iesim mai ieftin. In plus, la momentul respectiv nu au fost trecute toate bunurile pe lista. Din cauza socului, fiecare a uitat cate ceva… ba un scaun, ba un dulap, astfel ca au ramas oamenii fara despagubiri. Dar acum nu se mai poate face nimic. Abia asteptam sa avem casele noastre”, conchide Valeria Barna.
Blocul E24 este reconstruit
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...