Increderea romanilor in Biserica a scazut considerabil. Numai in ultimelele trei luni, increderea a scazut de la 66,1 la suta la 63,9 la suta. Daca cei de la Inscop, care au facut sondajul de opinie, nu au dat peste o multime de atei, atunci problema merita analizata. O explicatie neaprofundata ar putea indica drept cauza a scaderii increderii romanilor in Biserica arestarea lui Gigi Becali, vajnic aparator si sustinator al bisericii ortodoxe. Arestarea lui a avut loc tot in luna mai, data penultimului sondaj. Dar sa privim problema mai serios. Increderea in Biserica a inceput sa se erodeze rapid dupa 2010, atunci cand se situa la un procent de 80-85 la suta. Unii politicienii s-au prins primii ca Biserica nu mai e „pe val”. Biserica era obisnuita cu subventiile de stat. Intr-un stat laic, cuvantul clericilor era litera de lege. Niciun politician n-ar fi indraznit sa le refuze ceva, pentru ca 85 la suta din electorat avea incredere in Biserica. In iunie, Crin Antonescu declara ca „deciziile la Constitutie nu le iau in functie de ce spune BOR”. O asemenea afirmatie ar fi fost considerata o obraznicie nu cu mult timp in urma. Greseala fatala a BOR este ca s-a preocupat mai mult de supunerea neconditionata a mintilor decat de functionarea „tesutului social”, reprezentat de enoriasi. In timp ce isi ridica resedinte episcopale impozante, pe langa biserici nu prea functioneaza centre sociale care sa adaposteasca sau sa hraneasca nenorociti fara adapost, pe timp de iarna macar. Este o practica pe care o intalnesti oriunde in lume, sa hranesti sarmanii, chiar si la musulmani. Daca intri pe site-ul BOR, la „centre sociale”, computerul da „internal server error”. Dincolo de o eroare tehnica sta o eroare ideologica a Bisericii. Se vor resemna mai marii clericilor cu scaderea increderii enoriasilor in Biserica? Sau vom ajunge ca in Occident, unde bisericile ramase demult goale au fost transformate in cluburi si teatre? Iisus nu a construit biserici, el a format discipoli. Poate a venit timpul ca BOR sa se trezeasca, sa invete ce e mila, si sa-si invete enoriasii sa se roage mai intai in inima, sa le dea exemplu de compasiune si sa renunte la a mai propovadui credinta in lacasuri de cult supradimensioante, dar fara viata.
Biserica trebuie sa invete iar ce e compasiunea
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...