martie 22, 2025

Biserica s-a lepădat de Episcopul Petroniu

ps_petroniu

Mai marii Bisericii au decis, în cursul zilei de joi, 6 februarie, să-l lase pe Episcopul Sălajului, Preasfințitul Petroniu, fără funcție.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în unanimitate, să vacanteze scaunul de Episcop al Sălajului și organizarea de noi alegeri.

La Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a aprobat hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de retragere a Preasfințitului Petroniu Florea din slujirea de Episcop al Sălajului, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului și organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii la următoarea ședință a Sfântului Sinod.

Până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Episcopul e acuzat că „a înlesnit săvârșirea infracțiunii și a tolerat comiterea ei” de către vicar

În ultimele luni, Episcopia Sălajului a fost zguduită de scandaluri. În octombrie 2024, procurorii au descins la Episcopia Sălajului, au făcut percheziții domiciliare și l-au reținut pe fostul vicar, preotul Ionuț Pop. Acesta a fost arestat, fiind acuzat de delapidare, cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune și fals în înscrisuri. Acesta ar fi cauzat prin faptele sale, spun procurorii, un prejudiciu de 3 milioane de lei. Ulterior, a fost plasat în arest la domiciliu.

“În sarcina suspectului s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.
De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisuri, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate”, au arătat procurorii.

La începutul acestei luni, procurorii au început urmărirea penală și împotriva Episcopului Petroniu, Florea Petru în acte, pentru complicitate la delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada 01.01.2020 – 01.08.2024, Episcopul Petroniu „a înlesnit săvârșirea infracțiunii de delapidare, constând în însușirea de bunuri din patrimoniul Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către administratorul/gestionarul Pop Ionuț, faptă care a produs o pagubă de 3.004.368 lei instituției ecleziastice, înlesnire comisă prin crearea condițiilor necesare săvârșirii ilicitului penal, respectiv prin aceea că, în temeiul legăturii personale apropiate cu autorul şi a intereselor materiale directe, nu a acționat în considerarea prerogativelor de organ de control şi nu a dispus verificarea activității autorului, nu a denunțat săvârșirea ilicitului penal şi a tolerat comiterea ei în continuare, întărind astfel rezoluția infracțională a autorului”.

Vacanțe de lux pe banii enoriașilor

Pe parcursul anchetei, după arestarea preotului Ionuț Pop, avocatul fostului vicar a lansat acuzații grave la adresa episcopului și a prezentat o serie de detalii cu privire la averea acestuia. „Episcopul Sălajului a construit casa arhierească fără știrea Patriarhiei deoarece era construită pe numele său. Există dovezi directe și clare în acest sens. Acesta deține un număr de aproximativ 49 de imobile pe persoană fizică. Mai deține, de asemenea, alte imobile prin interpuși. A deținut pe persoana fizică mai multe autoturisme de lux: Mercedes CLS, Mercedes S class, Audi”, spunea avocatul Bogdan Ilea.

Într-un alt comunicat de presă, avocatul a adus în discuție numeroase excursii de lux care s-ar fi desfășurat pe banii episcopiei.

„Fiind mandatat de preotul Pop Ionuț, în calitate de apărător ales ale acestuia, sunt în măsură să aduc la cunoștința publicului faptul că într-o perioadă de câțiva ani a fost nevoit să îl însoțească pe Episcop în mai multe excursii externe. De menționat ca Ierarhii au nevoie de avizul Patriarhiei pentru a se deplasa în străinatate, pe baza unor invitații și strict în scopul unor activități specifice: întâlniri, conferințe etc . Deplasările au fost făcute civil, fără știința Patriarhiei. Am documentat cu înscrisuri, până în prezent, aproximativ 57 de excursii externe, toate fiind plătite din banii episcopiei, iar în aceste excursii s-a deplasat conducătorul episcopiei, împreună cu vicarul. Destinațiile alese sunt toate exotice: Miami, Seychelles, Bahrain, Dubai, Abu Dhabi, Corea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Bahamas etc. ( există documente pentru toate deplasările). Deplasările erau achitate din fonduri ale Episcopiei. Acestea însumează aproximativ 92.000 de euro din datele deținute până în prezent. Ar mai fi de menționat că, de fiecare dată, pentru a preveni un refuz al vicarului de a-l însoți, acesta era amenințat cu o posibilă schimbare din funcție și pierderea inclusiv a parohiei Sf. Nicolae din Zalău”, a relatat avocatul Bogdan Ilea.

Angajări fictive la Episcopie? Peste o sută de mii de lei cheltuiți lunar, din bugetul județului, pentru salariile „angajaților fantomă”

Tot avocatul fostului vicar a făcut publice informații despre mai multe angajări fictive la Episcopia Sălajului. Mai multe persoane ar beneficia de salarii, plătite din bani de la Consiliul Județean Sălaj, fără a fi angajate, în realitate.

“În calitate de avocat al preotului Ionuț Pop, am reușit să documentez un număr de 33 angajați neclericali ai Episcopiei Sălajului, pentru care lunar Consiliul Județean Sălaj a suportat suma de 3.300 ron/angajat, rezultând un total de 108.900 lei lunar, bani care au intrat în contul Episcopiei Sălajului.

Aceștia sunt bani publici! Ulterior, acești angajați au fost repartizați către cele trei protopopiate: respectiv protopopiatul Zalău, protopopiatul Șimleu și protopopiatul Jibou.

Dacă organele judiciare doresc în mod real să lămurească cu adevărat neregulile de la Episcopia Sălajului, le invit să audieze toate persoanele care au avut calitatea de angajat neclerical al Episcopiei Sălajului, pentru a vedea dacă într-adevăr au prestat activitatea pentru care au fost plătiți și dacă au încasat efectiv sume cu titlu de salariu.

Au fost angajați muzeografi, bibliotecari, supraveghetor muzeu, în contextul în care nu există muzeu al episcopiei.

A fost, de asemenea, angajat un număr de patru paznici, gestionar, magazioner, îngrijitori, casieri arhivari, doi conducători auto si, dacă este să ne imaginăm ce presupune activitatea acestora, putem constata sau considera că la Episcopia Sălajului era o forfotă foarte mare cu acești 33 de angajați deodată la serviciu, în fiecare zi.

Menționăm că deținem probe pentru cele afirmate”, a declarat avocatul Bogdan Ilea.

Anual, prin Legea bugetului de stat, sunt stabilite atât cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical, precum și numărul maxim de contribuţii finanţate pentru fiecare județ în parte.

În ceea ce privește repartizarea posturilor pe culte, aceasta se face prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
Potrivit legislației în vigoare, plata sprijinului pentru completarea drepturilor salariale ale personalului neclerical din unităţile de cult din ţară este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele consiliilor județene.
Sumele pentru salarizarea acestei categorii de personal sunt decontate către toate unitățile de cult prin bugetul Consiliului Județean, în baza documentelor depuse de culte.

Altfel spus, Consiliul Județean Sălaj este un intermediar între banii care vin la bugetul județului cu această destinație clară, din bugetul național, și destinatarii sumelor.

Responsabili pentru modul de cheltuire a banilor alocați unităților de cult pentru plata personalului neclerical sunt beneficiarii.

Averea Preasfințitului Petroniu, lăsată prin testament Episcopiei

Am primit la redacție un Testament lăsat de Episcopul Petroniu, pe numele său Petru Florea, încă din anul 2021 cu privire la averea acestuia.
Printre altele, în documentul respectiv este specificat faptul că Episcopul lasă Episcopiei Sălajului, după decesul său, „întreaga avere mobilă și imobilă ce se va găsi în patrimoniul meu la data decesului, înțelegând să desemnez Episcopia Sălajului legatară universală”.

„Subsemnatul Florea Petru (…), dispun prin prezentul testament, următoarele: Las Episcopiei Sălajului, cu sediul în municipiul Zalău, strada Avram lancu nr. 29, jud Sălaj, cod de înregistrare fiscală nr. 23718060, întreaga mea avere mobilă şi imobilă ce se va găsi în patrimoniul meu la data decesului, înţelegând să desemnez Episcopia Sălajului legatară universală (…) Am luat cunoştinţă de dispozițiile art. 1088 Cod civil cu privire la întinderea rezervei succesorale a moştenitorilor, declar că sunt necăsătorit, nu am copii, am un părinte în viață și totodată declar că nu am alți moştenitori rezervatari. Acest testament a fost întocmit cu respectarea art. 1044 Cod civil, a fost dictat de subsemnatul notarului public, care s-a îngrijit de scrierea actului, a fost citit subsemnatului de notarul public, iar subsemnatul declar că prezentul testament reprezintă ultima mea voinţă.
Subsemnatul precizez că mi s-au pus în vedere prevederile art. 1043 alin. (2) din Codul civil, potrivit cărora pot fi asistat în cadrul procedurii de autentificare a testamentului de către 2 (doi) martori iar subsemnatul declar că doresc să fiu asistat”, scrie în documentul autentificat la notar la data de 15 aprilie 2021, ora 15.20.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cine e Înaltpreasfințitul Andrei, cel care va conduce provizoriu Episcopia Sălajului?

Până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Andrei.

Potrivit doxologia.ro, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a născut în data de 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus, județul Maramureș.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei (astăzi Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti”) şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). A fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Din 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu (licenţa în 1978). În 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Clujului, Dr. h.c. Teofil Herineanu, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). În 1985 a fost transferat, la solicitarea Episcopului Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română „Maieri I” din Alba Iulia şi numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe Arhid. Prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie Sistematică – sub îndrumarea Acad. Prof. univ. dr. Pr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În februarie 1990 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către PF Patriarh Daniel, la 25 Martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de-a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

1 thought on “Biserica s-a lepădat de Episcopul Petroniu

Comments are closed.