Biserica are posturi de radio si TV, clopote care sunt trase computerizat sau sisteme de difuzare a mesajului catre credinciosi complexe.
Recent, Biserica s-a lansat si in afaceri on-line. Site-ul atelierelepatriarhiei.ro este un magazin online prin care se distribuie obiecte bisericesti sau cu tenta religioasa si care sunt comercializate cu binecuvan-tarea Preafericitului Patriarh. Poti sa-ti achizitionezi tot ce vrei, de la bratari, potire aurite, icoane, racle pentru moaste si pana la butoni pentru camasa. Doar bani sa ai, pentru ca pretul nu e trecut nicaieri. Magazinul on-line al bisericii are chiar si un top al celor mai vandute produse. Credinciosii ortodocsi comanda pe internet crucea patriarhala, coperta Evangheliei din argint, mantie calugareasca, bedernita Mantuitorul si broderie mecanica, produse in atelierele Patriarhiei de la Bucuresti, Manastirea Pasarea sau Manastirea Tiganesti. Iar printre noutatile care pot sa-ti faca cu ochiul sunt butonii de camasa in diferite modele: butonii crucea patriarhala I sau butonii crucea pariarhala II.
De la calendare crestine la lumanari, iconite, obiecte de tot felul care au legatura cu religia, oamenilor li s-a inoculat ideea ca prin sfintirea in biserica le aduce noroc si vor fi mai aproape de Dumnezeu. Ca tot suntem la inceput de an, prin biserica se comercializeaza calendare de perete, cu costuri mici de tiparire. Insa credinciosii le achizitioneaza la pret de 5 lei de la biserica, ceea ce duce la un profit al cultului bisericesc de 10 ori mai mare decat costurile. Si mai ales in bisericile de la sate, unde comunitatea e mica si preotul isi cunoaste bine enoriasii, cheltuielile cu practicarea religiei sunt mai grele. Nu vorbim aici de donatii sau tot felul de taxe bisericesti si bani pentru diferite lucrari la biserici. O lumanare simpla, pe care o gasesti in comert la 0,20 de bani, o cumperi de la biserica cu un leu. Iar de aici, pana la comertul on-line, este un mic pas, facil de facut de catre cultele religioase.
In aceasta perioada in care Guvernul cauta solutii sa aduca venituri la buget din orice, exista totusi in Romania si, implicit, in Salaj, o plaja neexploatata de taxare si impozitare. Este vorba despre cultele bisericesti, care sunt scutite de impozite si taxe. In schimb, pe langa practicarea religiilor si donatiile substantiale pe care le desfasoara biserica, aceasta categorie a societatii desfasoara o serie de afaceri care nu este fiscalizata. In Romania sunt peste 18.000 de biserici construite, comparativ cu 11.000 de cabinete medicale care deservesc acelasi numar de locuitori. Iar Salajul nu este o zona care sa faca rabat de la manifestarea religioasa, care se vede prima data prin biserici si case de cult impunatoare.