Printul Charles se va implica si va acoperi o parte din aceste costuri. Lucrarile de reabilitare vor demara in luna octombrie

rn

Biserica de lemn din localitatea Brusturi, comuna Creaca, judetul Salaj, este unul dintre acele monumente din Romania care nu vor mai supravietui iernii 2018/2019 daca nu se intervine de urgenta la acoperis si la invelitoare.

rn

O asociatie cu sediul la Sibiu se va implica insa in salvarea ei „pentru ca avem alaturi de noi cativa oameni inimosi din nord-vestul tarii, intre care se afla dr. Bogdan C. Pintea si preotul Cristian Popa, care ne-au solicitat ajutorul”.

rn

„Ca sa ajungem la refacerea invelitorii si punerea in siguranta a monumentului, am avea nevoie de urmatoarele:
– expertiza tehnica si propunere de punere in siguranta a structurii – cca 3.500 euro;
– expertiza biologica – 700 euro;
– studiu geotehnic cu toate verificarile si analizele de laborator necesare – 700 euro;
– materiale de constructie: sita horjita, elemente portante, lati, cuie – 8500 euro. Deja beneficiem de o echipa consolidata de specialisti, intre care Ileana Burnichioiu si Bogdan Ilies, care ne vor ajuta pro bono cu realizarea unei parti a documentatiei.

rn

Alteta sa Regala, Printul de Wales, sustinator al proiectului „ Ambulanta pentru monumente”, va sprijini interventia cu o parte din costuri. Dar, pentru a ajunge la suma necesara, ne bazam din nou si pe ajutorul vostru. Orice fel de suma conteaza!”, spun in pagina lor de socializare cei de la Ambulanta pentru Monumente – Transilvania Sud, initiatorii proiectului.

rn

Cont bancar
IBAN: RO46RNCB0227141236620001
SWIFT Code: RNCBROBU
Bank Name: BCR SUCURSALA JUDETEANA SIBIU
Bank Address: STR EMIL CIORAN NR 1, SIBIU
Recipient Name: ASOCIATIA MONUMENTUM
Recipient Address: com Altana, No 557, Sibiu, Romania
Cu mentiunea „Pentru BRUSTURI”

rn

Pentru Paypal:http://ambulanta-pentru-monumente.ro/doneaza/

rn

Monumentul provine cel mai probabil din jurul anului 1701 si este inscris in Lista Monumentelor Istorice (SJ-II-m-A-05026). A fost ridicat din barne de stejar, la dimensiuni reduse, pe un plan dreptunghiular. La rasarit, absida se inchide in cinci laturi, iar pe sud se remarca un pridvor (de-a lungul pronaosului, naosului si absidei altarului) si imbinari in console masive. Vechimea, tehnica arhaica de constructie, silueta, detaliile sculptate (la interior si exterior), alaturi de pictura din interior (care a avut cel mai mult de suferit de la ploi) constituie argumente puternice pentru ca acest reprezentant deosebit al arhitecturii noastre din lemn sa fie cat mai repede salvat.
Interventia pentru refacerea invelitorii si consolidarea acoperisului este programata pentru luna octombrie 2018.

rn

Proiectul Ambulanta pentru Monumente, initiat de catre un grup de iubitori ai patrimoniului si derulat de catre Asociatia Monumentum (https://www.facebook.com/asociatiamonumentum/) isi propune sa actioneze eficient in domeniul salvgardarii patrimoniului imobil prin punerea in siguranta a unor obiective de patrimoniu importante aflate in stare avansata de degradare din sudul Transilvaniei, pana cand acestea vor putea fi restaurate.

rn

Pentru obtinerea unor efecte pe termen mediu si lung, proiectul isi doreste o mai buna implicare a societatii civile si cresterea societatii filantropice din Romania pentru prezervarea patrimoniului imobil. Astfel, regula dupa care functioneaza proiectul este simpla: acolo unde exista cel putin un sprijin pentru achizitionarea materialelor necesare punerii in siguranta, „ambulanta” si voluntarii se vor ocupa de punerea in siguranta a acelui obiectiv.

rn

Proiectul pilot a fost co-finantat prin Administratia Fondului Cultural National si este sprijinit de catre Alteta Sa Regala Printul de Wales si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. Echipa operativa a
„ambulantei” este formata din istoricul Ileana Burnichioiu si arhitectii Veronica Vaida, stefana Paul si Eugen Vaida.