Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar.
Potrivit noii legi a pensiilor publice, pensionarul/asiguratul va putea fi însoțit de soț/ soție la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea biletului de tratament.
”Se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/soției asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în Legea 360/2023.
Regula de bază la acordarea biletelor de tratament balnear la care au dreptul asigurații și pensionarii rămâne aceeași: prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.
Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească neasigurații sistemului de asigurări sociale pentru a-și putea însoți partenerul pensionar sau asigurat la băi este plata integrală a biletului de tratament.
Noua lege a pensiilor mai prevede că asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit pentru persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale sau cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești (asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior).
O altă modificare în privința biletelor de tratament balnear este aceea că durata sejurului va fi fixă, de 16 zile, comparativ cu cele 12-18 zile cât este sejurul la ora actuală în baza Legii 263/2010.