Trei la numar au fost problemele pe care le-a abordat dr. Mircea Martin, director al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, la intalnirea cu reprezentanti locali ai mass-media de miercuri, 28 ianarie a.c: Analiza privind sanatatea animalelor prin prisma anului 2008; Vanzarile directe ale micilor producatori; Vizita reprezentantilor Comisiei Europene intre 18-27 martie a.c. in Romania. Cele 9 centre si cele 60 de circumscriptii sanitar-veterinare din judet, a spus directorul Martin, au desfasurat in anul care a trecut o activitate buna pentru a stabiliza situatia epizootologica. Cele mai frecvente focare au fost la rabie – 42, anemie ecvina -74, zece cazuri de bruceloza la berbeci, doua cazuri de TBC la suine si un caz de leucoza la bovina. Doua cazuri de trichineloza au fost depistate prin analize la Plopis si Starciu si prin urmare carnea nu a fost consumata. Ca profilaxie au avut loc actiuni de vaccinare prin momeli la mistreti contra pestei porcine (7072) momeli vaccinale) si la vulpi, contra rabiei (5000 momeli). 44 de vulpi au fost impuscate aleatoriu si aduse la laborator pentru analize. Din pacate, patru au fost depistate cu virusul rabiei. La ora actuala in judet mai exista opt focare de rabie. Am mai retinut din spusele directorului Martin ca planul strategic a fost indeplinit in proportie de 95 la suta. Restul de 5 la suta consta in nerezolvarea cazurilor de tratament la pesti si la albine. Cat despre scaderea numarului de animale la nivel de judet, am fost informati ca in cursul anului 2008 bovinele au scazut cu 4700 capete, iar porcinele cu 20.960 capete.
Referitor la vanzarile produselor de origine animala si nonanimala conform Ordinului nr. 111/2008, Mircea Martin a afirmat ca acest act normativ este in avantajul producatorilor in sensul ca a crescut cantitatea de produse care poate fi comercializata,(1000 kg pe luna la legume si fructe) produsele primare pot fi vandute atat direct cat si cu amanuntul, comercializarea poate fi efectuata nu numai de proprietar, ci si de rude de gradul I si II. Prin obligativitatea ca produsele sa fie ambalate si etichetate cu denumirea produsului,provenienta si data fabricarii lui, cumparatorului i se ofera o marja de siguranta.
Asa cum spuneam la inceput, in perioada 18-27 martie, in Romania se va deplasa o echipa de inspectori din cadrul Comunitatii Europene, axata pe probleme sanitar-veterinare. Scopul prezentei delegatiei in tara noastra si se pare ca si in Salaj, este de a evalua serviciile sanitare, de a verifica planurile de contigenta pentru bolile epizootologice, in speta pesta porcina pentru care UE a investit niste fonduri in Romania, nerambursabile. Din semnalele primite dl Martin sustine ca actiunea va fi foarte complexa si ca o sa inceapa de jos, adica din gospodarii individuale si din ferme si se va ajunge catre… varf, adica la directiile sanitare-veterinare si chiar la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. In incheierea conferintei de presa, actualul director al DSVSA Salaj a adresat invitatia ziaristilor prezenti ca miercurea viitoare (4.02.2009) sa participe intr-o vizita de documentare la fermele de porcine si de ovine din Cehu Silvaniei si la Fabrica de produse lactate din Jibou.