Noile cercetări au reconfirmat faptul că berea consumată in doze moderate exercită o influenţă binefăcătoare asupra stării de sănătate a omului.
Datele obţinute de către profesorul american Norman Kaplan in patru decenii de cercetări, dovedesc că berea işi spune cuvantul benefic in normalizarea tensiunii arteriale şi ameliorarea altor afecţiuni. Astfele din 70.000 de femei supuse testării in SUA, amatoarele de bere au demonsatrat cea mai bună stare a sistemului cardiovascular, in comparaţie cu cele care foloseau diferite soiuri de vin sau alte băuturi alcoolice. la randul lor bărbaţii care beau in jur de o sticlă de bere pe zi au un risc mai mic de a se imbolnăvi de ischemie. S-a emis ipoteza că mecanismul influenţei benefice a berii asupra organismului constă in prezenţa unui factor ce acţionează in direcţia normalizării colesterolului. S-ar putea ca un rol să-l joace şi prezenţa in bere a vitaminelor din grupa B ce micşorează nivelul homocistinei – substanţă care in concentraţii mari măreşte considerabil riscul unor maladii ale sistemului cardiovascular.
Să adăugăm că studiile efectuate au dezvăluit şi efecte colaterale, micşorarea riscului de infarct şi a senilităţii la persoanele varstnice. Şi incă ceva: consumul optim de bere este de 400-500 de grame pe zi.