Parintii care isi inscriu copiii la cate trei patru gradinite, ii lasa pe drumuri pe cei care s-au trezit mai tarziu.
Desi inscrierile la gradinita au inceput inca de acum trei saptamani si se fac pana la 1 septembrie, locurile s-au ocupat aproape in totalitate, potrivit datelor primite de la Mateiu Roza, inspector scolar in cadrul ISJ Salaj. Salajenii studiaza oferta gradinitelor cu un an inainte, pentru a fi siguri ca prind un loc la gradinita dorita. Problema este ca parintii isi inscriu copilul la mai multe gradinite si bulverseaza sistemul, un copil ocupand, astfel, mai multe locuri. Cei care s-au trezit tarziu sunt derutati. Nu mai sunt locuri, dar, cu siguranta, se vor elibera in toamna, cand parintii celor cu mai multe optiuni se hotarasc. Intrebarea celor ramasi pe dinafara este unde se vor elibera locuri. Reprezen-tantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj dau asigurari ca nici un copil nu va ramane pe dinafara. Ei recunosc insa ca la gradinitele cu program prelungit cererea depaseste mult oferta.
In judetul nostru exista 228 de gradinite la care sunt inscrisi, in prezent, aproape 9000 de copii, din care 6000 sunt in gradinite cu program prelungit. Gradinitele cu program prelungit ofera asistenta pana dupa-amiaza si trei mese, in timp ce la gradinitele cu program normal copiii sunt supravegheati pana la ora 12.00 si trebuie sa-si aduca pachetelul de acasa. Batalia se da, asa cum era de asteptat, pentru cele 2.100 de locuri disponibile pentru copiii din grupa mica. Repartitia se face pe principiul „primul venit, primul servit”, motiv pentru care multi nu prind loc in unitatea de invatamant prescolar dorita. Dovada este situatia Gradinitei „Ion Creanga” si a Gradinitei nr. 10 de pe strada Pietris, care au locurile ocupate in totalitate, iar multe cereri au fost deja refuzate.

GRUPE AGLOMERATE IN MEDIUL URBAN
Pentru grupa mica (trei ani) exista 2.099 de locuri anul acesta, pentru cea mijlocie (patru ani) 2.348 de locuri, pentru grupa mare (cinci ani) 2.266, iar pentru grupa mare pregatitoare (sase ani) 2.255 de locuri.
In mod normal, o grupa ar trebui sa fie formata din minim 10 si maxim 20 de copii. Insa, in special in mediul urban, unde densitatea copiilor este mai mare, se accepta si grupe de pana la 30 de copii, in conditiile in care frecventa zilnica nu este obligatorie. Majoritatea grupelor din orase au intre 25-30 copii, chiar cu unul – doi copii in plus.
Problema cu locurile care se epuizeaza in primele zile dureaza de cativa ani, cam de cand s-a trecut la plata indemnizatiei pentru creste-rea copilului pe o perioada de doi ani, fapt care a stimulat cuplurile sa aiba copii. Nu se pune problema ca vreun copil sa ramana pe dinafara, insa daca nu e inscris din timp risca sa ajunga fie prea departe de casa, fie undeva unde parintilor nu le convine, au mai precizat reprezentantii Inspectoratului Scolar.

O singura cresa in tot judetul
O problema la nivel de judet este prezenta unei singure crese, cu doua grupe de cate 30 de copii, si care, potrivit inspectorului Mateiu Roza, nu face fata numarului mare de solicitari. Odata cu implinirea varstei de doi a copilului, mamica trebuie sa se intoarca la munca, iar perioada de pana la trei ani, cand copilul e primit la gradinita este neacoperita. Asfel ca, cele mai multe gradinite accepta si copii mai mici de trei ani printre cei de grupa mica. Unele gradinite, cum e cea din Simleu, au infiintat o „grupa de pitici” pentru copii cu varste intre doi si trei ani.