Politicienii salajeni despre viziunea Presedintelui
Reprezentantii opozitiei din Salaj apreciaza ca presedintele Basescu greseste cand pune problema tranzactionarii suveranitatii nationale.
Saptamana trecuta, Presedintele Traian Basescu si-a facut publice gandurile de viitor pentru Europa. Si-ar dori ca in urmatorii doi-trei ani statele Uniunii Europene sa cedeze suveranitatea nationala si economica in favoarea infiintarii Statelor Unite ale Europei. „Numai prin cedarea masiva de suveranitate, Europa mai poate ramane o putere economica si militara. Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi (…) Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei”, a declarat Traian Basescu in cadrul discutiilor purtate cu participantii scolii de vara ARC.
Declaratia Presedintelui vine pe fondul discutiilor purtate de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pe problemele economice cu care se confrunta tarile membre Uniunii Europene. Numai ca cei doi lideri vorbeau de cedarea suveranitatii economice, nicidecum de suveranitatea nationala. Presedintele Basescu a mers putin mai departe si a vrut sa atraga din nou atentia asupra ideilor sale. Daca Statele Unite ale Europei s-ar infiinta, Traian Basescu va avea bucuria sa apara in istorie ca initiator al proiectului de renuntare masiva la suveranitate, iar istoria scrisa de eroii romani ce au luptat pentru independenta si suveranitatea Romaniei va fi data uitarii. Oricum, nu demult tare, venea cu ideea reorganizarii teritoriale a Romaniei, a carei pasenta nu i-a iesit inca, si acum vrea sa uneasca Europa. Politicienii salajeni sunt de acord ca statele europene au nevoie de inta- rirea politicilor comune, dar nu de tranzactionarea suveranitatii nationale a statelor.
Mirel Talos, deputat PNL
Poate fi vorba de politici economice si fiscale comune
„Propunerea franco-germana de creare a unui guvern european in probleme economice este raspunsul normal la situatia de criza economica pe care o traverseaza Europa. O moneda comuna nu poate fi sustinuta in conditiile in care singura politica economica comuna este nivelul deficitului bugetar. Sunt de acord cu faptul ca este nevoie de politici economice si fiscale comune in cadrul zonei euro, al UE in general, astfel incat moneda unica europeana sa poata ramane puternica si astfel, Europa sa ramana puternica.
In ceea ce priveste ideea intaririi integrarii in Uniunea Europeana pana la ajungerea la un nivel federativ, acesta este un obiectiv care trebuie dezbatut pentru ca este impus de realitatile prezente. Personal, cred ca, pe termen mediu, Europa trebuie sa se indrepte spre acest obiectiv. Libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor au creat deja premise pozitive pentru continuarea integrarii intr-un sistem de tip federativ. Tarile europene si Europa ar avea de castigat din trecerea la un sistem federativ, in conditiile concurentei economice internationale. Acesta este de altfel un vis vechi cat Europa.”
Gheorghe Pop, senator PSD
Propunerea nu are nimic de a face cu spiritul european
„Inteleg ca Basescu se simte neputiincios si depasit de situatie; asa ca face apeluri disperate la orice ajutor din afara. Ca marinarul nu are grija tarii – era evident de multa vreme, dar acum vad ca-si permite sa tranzactioneze chiar suvera-nitatea Romaniei. Sau, cine stie, poate mintea lui ratacita viseaza la un mandat de presedinte al SUE, acum ca in Romania s-a compromis definitiv. Vorbind serios, este adevarat ca avem nevoie de convergenta cat mai mare a politicilor la nivel european. PSD vorbea despre aceasta oportunitate inca de acum sase ani dar nu s-a pus nicio secunda problema renuntarii la suveranitate!!! Avem de-a face cu o discutie care priveste nu doar Romania, ci toate statele Uniunii Europene, iar pe acest subiect suntem departe de un consens. In plus, felul in care Basescu pune problema mi se pare periculos. Isi insuseste linia de gandire a ministrului german de finante care, nu mai putin de saptamana trecuta, sustinea ca un stat caruia i se acorda ajutor trebuie sa renunte la o parte a suveranitatii sale in favoarea UE. Ori, a propune aducerea unor state suverane din UE in pozitia de vasalitate este o atitudine agresiva, care nu are nimic de-a face cu spiritul european.”
Basescu scoate la mezat suveranitatea Romaniei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...