Afacerile soferului de pe microbuzul scolar – denuntate de consateni/
Satenii se plang ca elevii trebuie sa faca loc sacilor cu porumb, buteliilor si pasagerilor de ocazie in drumul inspre si dinspre scoala, din cauza afacerilor soferului, care se foloseste de microbuz ca de bunul propri/u.
Mai multi sateni din comuna Lozna ne-au sesizat in legatura cu modul in care soferul angajat de primarie pentru transportul scolar pe raza comunei, Pocol Victor, foloseste microbuzul scolar in scop propriu. Acesta transporta persoane sau marfuri, contra unor sume de bani, in timpul si in afara curselor cu elevii. Pe langa asta, satenii spun ca soferul vinde si motorina, pe care o sustrage din microbuzul pe care il conduce. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj spun ca stiu de caz, dar nu este responsabilitatea lor sa rezolve problemele, cu atat mai mult cu cat nu vad ceva grav in actiunile barbatului. In acelasi timp, edilii din Lozna se spala pe maini, spunand ca nu i-a sesizat nimeni in timpul anului scolar.
Elevii, porumbul si mo/torina
Copiii care fac naveta la scoala cu microbuzul scolar trebuie sa faca loc sacilor de porumb, buteliilor de aragaz, materialelor de constructii, sau diversilor indivizi pe care „marinimosul” sofer ii ia in masina elevilor pentru a-i duce dintr-o localitate in alta. Pe langa faptul ca provoaca un disconfort elevilor navetisti, mijlocul de transport marca Ford (16 locuri plus 1), achizitionat de Ministerul Educatiei in 2009 si dat in administrarea primariei, este suprasolicitat de pasagerii clandestini, prin „grija” soferului. Omenii ne-au mai spus ca atat microbuzul, cat si vehiculul marca Aro pentru transport scolar sunt permanent parcate in curtea soferului, in localitatea Preluci, si nu in curtea scolii sau a primariei, asa cum ar trebui. V.V., din localitatea Preluci, spune ca a vandut porumb unor persoane din localitatea Valea Loznei, aflata la circa sapte kilometri distanta, si a declarat ca „de fiecare data transportul porumbului a fost facut de catre numitul Pocol Victor cu microbuzul de transport scolar apartinand comunei Lozna, Pocol Victor avand calitatea de conducator auto”. Acesta mai spune ca se incarcau intre 200 si 400 de kilograme de porumb intr-o cursa, iar persoanele pentru care se facea transportul au rasplatit soferul cu bani. Mai mult, un alt satean spune ca a cumparat motorina de la soferul Pocol Victor.
Microbuz pe post de „ambulanta” privata
Fiind unul din bugetarii caruia salariul i s-a micsorat cu 25 la suta, soferul de pe microbuzul scolar din Lozna a mai gasit o metoda de a face bani cu masina pe care lucreaza, pe langa vanzarea combustibilului sau transportarea unor marfuri. Un alt satean sustine ca soferul foloseste autovehicolul in scop personal, mentionand ca „acesta face si pe taximetristul cu microbuzul, trans-portand tot felul de persoane cu anumite boli, pana la spitalele din Jibou, Zalau sau alte localitati, netinand seama ca acesti bolnavi sunt purtatori de microbi si virusi de care se pot imbolnavi copiii. Si atunci cine este raspunzator de aceste lucruri?”, se intreaba retoric lozneanul.
„Bunul samaritean”, aparat de autoritati
Satui sa vada cum sunt inghesuiti aproape zilnic copiii in masina de transport scolar, oamenii au sesizat, in scris, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.”In data de 19 mai 2011, in jurul orei 15,30, (Pocol Victor, n.r.) descarca din microbuz, la locuinta proprie din satul Preluci, saci de porumb, saci de azot si materiale de constructii, aduse de la Jibou. In alta data, pe care nu o pot mentiona, a transportat cu masina scolii saci de porumb din satul Cormenis pana in satul Valea Loznei, in timp ce in microbuz se aflau si elevi. La capatul de linie, in Valea Loznei, le-a spus elevilor sa-l ajute sa descarce sacii de porumb, iar elevii au refuzat. Soferul i-a amenintat ca a doua zi nu-i mai lasa sa urce in microbuz daca nu-l ajuta. Soferul microbuzului transporta frecvent butelii de aragaz, incasand sume de bani pentru aceste prestatii”, se arata in sesizarea scrisa adresata Inspectoratului Scolar. Desi mai multi sateni sustin acelasi lucru, inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, crede ca este o problema a comunitatii. „Sunt zone prin care un mijloc de transport ajunge foarte rar. Este normal ca daca soferul vede un batran pe marginea drumului, incercand sa ajunga la medic, sa il ia cu copiii in masina. Este vorba despre un gest crestinesc”, spune Ioan Abrudan, inspector scolar general.
Hotul neprins e negustor cinstit
Sesizarea a fost depusa la inceputul lunii iulie la ISJ Salaj. Reprezentantii institutiei au transmis sesizarea spre cercetare si luarea de masuri catre primaria Lozna, urmand sa primeasca un raspuns din partea celor din urma. Intre timp, cetatenii au scris mai multe declaratii despre ilegalitatile soferului de microbuz pe care ni le-au prezentat si pe care urmeaza sa le depuna catre ISJ, daca primaria nu ia masuri pentru a se stopa aceste abuzuri. Cu toate acestea, reprezentantii primariei din Lozna spun ca nu se poate dovedi nimic, pentru ca sesizarile nu s-au facut in timpul anului scolar. „Sunt doar niste rautati. Totul a pornit de la un conflict intre rude si se incearca implicarea autoritatilor si a presei. Oamenii sunt rai, atata tot”, spune viceprimarul comunei, Pocol Dan Radu. In ciuda faptului ca mai multi sateni au declarat ca elevii au de suferit de pe urma actiunilor soferului, viceprimarul spune ca pana dupa inceperea scolii nu se poate dovedi nimic. Satenii sunt decisi sa insiste cu sesizarile, pana cand problema va fi rezolvata.
Afacerile soferului de pe microbuzul scolar din Lozna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...