Un produs de care suntem mandri, dar pe care nu-l putem pune pe piata

Dupa cum se stie, incepand de ieri se desfasoara la Bucuresti Congresul Partidului Popular European. Marti seara, UDMR a fost in postura de gazda la cina organizata in cinstea liderilor PPE, intr-un restaurant din centrul capitalei. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care in urma cu doua saptamani a poposit in urbea de sub Meses, a declarat ca a adus personal, din Transilvania, din Salaj, o palinca foarte buna pentru cina cu liderii PPE. Surse din cadrul UDMR care au participat direct la cina afirmau ca atat cancelarul german Angela Merkel, cat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ori actualul lider al PPE, Wilfried Martens, au fost incantati de licoarea care face si tine margele, extrasa din prunele bistrite de pe plaiuri silvane. Ati ghicit, este vorba despre binecuvantata noastra palinca de prune, care deschide toate usile institutiilor nationale si, mai nou, si europene. Cum spuneam, palinca de Salaj a fost laudata de varfurile popularilor europeni. Numai ca ei si oricare alt cetatean din Romania sau comunitatea europeana n-au posibilitatea de a cumpara legal acest produs pentru simplul fapt ca el nu exista pe rafturile magazinelor din Salaj si din tara. In schimb, la negru…
In ziua in care liderii PPE degustau incantati palinca de Salaj, la Bucuresti, in fata Ministerului Agriculturii, se aflau reprezentanti ai Federatiei Nationale a Producatorilor de Palinca Naturala din Nord Vestul Romaniei, pentru a discuta cu mai marii institutiei despre includerea palincii pe lista produselor traditionale si retragerea ei de pe lista bauturilor spirtoase. De ce se cere acest lucru? Pentru ca taxarea sa fie mai putin complicata si sa permita comer-cializarea legala a bauturilor obtinute prin fierberea si distilarea fructelor. In Salaj sunt 115 producatori autorizati si tot pe atatia neautorizati, dupa spusele lui Grigore Ardelean, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala din Salaj. Cei autorizati, bineinteles, au dreptul sa produca rachiuri din fructe pentru consum propriu,in cantitatea de pana la 50 de litri, care este neaccizata. Peste 50 de litri, indiferent de cantitate, palinca este accizata cu 13 lei pe litru. Legal nu se poate vinde, pentru ca in Salaj nu exista antrepozit fiscal. Proprietarii de cazane nu au voie sa produca si pentru alti pomicultori, pentru ca le este interzis sa presteze servicii. Transformarea palinciilor in antrepozite fiscale este aproape imposibila ca urmare a cheltuielilor impovaratoare care trebuie facute de catre detinatorii de cazane pentru a raspunde acelor recomandari si norme inpuse de Uniunea Europeana.
De-ar sti Barroso…
Cu certitudine, presedintele CE, Jose Manuel Barroso nu cunoaste chinurile facerii palincii de Salaj si nici nu stie greutatile prin care trec palincarii. Dupa un det sau doua, zic martori oculari, ca Barroso s-ar fi imbujorat si n-ar mai fi contenit cu laudele. Nu cred ca presedintele CE stie prea bine unde se afla Mesesenii de Jos, satul de unde a provenit palinca pentru cina liderilor populari. Si apoi, banuiesc ca nici nu-l cunoaste pe Seres Arpad, (fratele deputatului Seres Denes), cel care a donat palinca la UDMR Salaj pentru protocol, de unde a ajuns in sacosele lui Kelemen Hunor si apoi pe gatul lui Barroso, al doamnei Merkel si al lui Martens. Si cred ca nici unul dintre ei nu stie ca palinca a fost fabricata acum cinci ani si a fost tinuta in butoi de dud. Important e ca le-a placut si a fost laudata fara rezerve. Asadar, strainii si in cazul de fata nu orice straini, sunt incantati de un produs romanesc care a facut multa valva in jurul lui – palinca de Salaj. Din pacate, legislatia in vigoare ingradeste comercializarea palincii si prin urmare promovarea ei . E necesar sa vina strainii de peste mari si tari sa-i descopere taria si aromele si vechimea ca sa poata deveni un brand romanesc de succes. Ca asa-i la noi..