februarie 18, 2025

Bănișor, Sălaj: proiecte de investiții pentru dezvoltarea și siguranța comunității

WhatsApp-Image-2022-06-09-at-08.54.27

În comuna Bănișor e forfotă, ca într-o comună de oameni gospodari. Se lucrează la proiectele de investiții demarate anul trecut, cât și pentru atragerea fondurilor necesare investițiilor noi. Pentru că nevoia de a pune pe făgașul normal lucrurile este continuă și administrația locală caută în permanență să găsească resurse pentru o viață mai bună a tuturor locuitorilor.

Este apreciabil faptul că în această comunitate primarul Sorin Maxim este vizionar și că acțiunile sale și ale echipei administrative a comunei dovedesc buna credință și care, pe termen lung, prin investițiile realizate, vor determina generațiile care vin să aleagă să trăiască și să se dezvolte familial și profesional pe meleagurile natale.

Se finalizează lucrările la apă și canalizare

În curând, după luni de șantiere pe ulițele satelor, se finalizează lucrările la rețeaua de apă prin POIM. Pe termen mediu și lung, este proiectul cel mai important care va crește calitatea vieții în comuna Bănișor, putându-se asigura oamenilor una dintre resursele vitale- apa, mai ales că acest proiect va acoperi cu rețea absolut toate gospodăriile.

Primarul comunei, Eugen Sorin Maxim, spune că introducerea rețelelor de apă și canalizare a fost un proiect dificil, cu multe situații care au dat bătăi de cap, în special faptul că ar fi rămas fără rețea jumătate din satul Ban, nefiind prevăzut în investiție. Însă, cu eforturi deloc neglijabile, proiectul a fost modificat și situația finală corectată.

”În satul Ban, problema apei a fost dintotdeauna cea mai arzătoare dintre toate satele comunei. Chiar și acum, prin acest proiect, ar fi rămas descoperite jumătate dintre gospodăriile satului, nefiind cuprinse în documentație. Nu mi s-a părut normal ca acolo unde avem mai mare problemă cu apa să nu introducem rețelele, așa că am reușit să le extindem și în aceste zone. Au fost omise multe aspecte însă mă bucur că ne apropiem de final și că am putut soluționa fiecare problomă apărută. Rețeaua de alimentare cu apă este un proiect vital pentru comuna noastră, deoarece apa potabilă este necesară fiecărei gospodării”, a explicat primarul comunei Bănișor.

Trebuie precizat că lucrările la rețelele de apă au demarat la începutul anului trecut, comuna Bănișor fiind prima comunitate rurală din județul Sălaj care a semnat, în calitate de beneficiar al proiectului, contractul de finanțare și de execuție a lucrărilor prin POIM, Lotul 22.

Tot în completarea acestui proiect, Primăria a prevăzut în bugetul pe acest an fonduri necesare achiziționării unui teren pe care vor fi amplasate bazine de apă. Suma nu este mare, 15 mii de lei, însă beneficiul pentru comunitate va fi unul important.

Finalizarea lucrărilor la rețele dă posibilitatea continuării fără probleme a investițiilor în asfaltarea drumurilor, astfel încât drumurile și căile de acces la proprietăți să nu mai fie afectate de alte săpături, mai ales că prin programul național ”Anghel Saligny” se vor asflata alți 8 kilometri de drumuri comunale. ”Urmărim cu atenție derularea investiției în aducțiunea de la Tarnița, deoarece alimentarea cu apă se va face de acolo și depindem de acea sursă de apă”, precizează Sorin Maxim.

Sediul Primăriei, reabilitat prin PNRR

Clădirea în care funcționează Primăria Comunei Bănișor are nevoie de investiții majore. S-au realizat câteva lucrări de strictă necesitate însă este nevoie de creșterea eficienței energetice a clădirii astfel încât să fie reduse cheltuielile de administrare, pentru a crea condiții decente de lucru angajaților, cât mai ales pentru a fi o casă frumoasă și primitoare pentru locuitorii comunei și pentru cei care ajung în vizită.

Primarul Maxim spune că toate documentațiile au fost temeinic pregătite și își dorește implementarea acestui proiect pentru că sediul Primăriei este imaginea comunei. Prin proiect vor fi înlocuite geamurile și ușile, va fi înlocuit acoperișul, va fi izolată termic clădirea, sunt prevăzute și recompartimentări ale interiorului pentru crearea de circuite adaptate nevoilor. ”Clădirea este veche, s-au făcut câteva lucrări pentru că nu exista nici baie la interior. Vrem să reducem costurile de întreținere și este nevoie de creșterea eficienței energetice a clădirii. Valoarea lucrărilor, conform proiectului, se ridică la suma de 1,38 milioane de lei plus TVA, fonduri pe care vreau să le accesăm prin programul de Redresare și Reziliență. Este o investiție importantă, deoarece Primăria este casa tuturor locuitorilor și imaginea comunei în fața celor care ajung la noi”, a declarat Eugen Sorin Maxim.

Investițiile în patrimoniu nu se opresc la sediul Primăriei. Un proiect la fel de important este cel de reabilitare și modernizare a fostului sediu CAP. Prin acest proiect, o clădire veche va fi transformată în spații utile comunității, unde vor fi asigurate condiții moderne de funcționare Farmaciei umane, Cabinetului Veterinar și Bibliotecii Comunale. Suma prevăzută deja în bugetul local pentru investiție este de 253 de mii de lei.

Și ca să fie completă paleta investițională pe planuri de dezvoltare, în comuna Bănișor vor exista curând și stații de încărcare a autovehiculelor electrice prin bani de la Fondul de Mediu, iar din bugetul local s-au prevăzut 30 de mii de lei. De curând, au fost finalizate și lucrările de reparații la o aneză a Dispensarului uman din comună. Transformarea este radicală printr-o investiție de numai 140 de mii de lei, care vine să completeze investiția realizată deja pentru modernizarea clădirii dispensarului. Anexa veche a fost transformată în magazie de lemne și garaj, lucrarea fiind recepționată la data de 19 mai, chiar de Ziua Medicului de Familie.

Pod nou la Miștireanu și albiile văilor reprofilate

Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Primăria Bănișor a depus un proiect pentru asfaltarea a peste 8 kilometri și pentru construirea a patru poduri peste Valea Banului și Valea Malului. Totodată, s-au finalizat procedurile de licitație pentru execuția lucrărilor și s-a semnat contractul de lucrări cu Avril pentru construirea podului de la Miștireanu, în loc. Peceiu, cu finanțare din bugetul local.

Tot acum se finalizează lucrările de amenajare și reprofilare a cursului de apă Valea Malului, lucrările fiind executate pe sectorul de vale cuprins între Drumul Județean 191E (podul din centrul localității Ban) și limita administrativă a Comunei Bănișor (limită localitatea Ban) în lungime de aprox. 1,5 km. ”În ultimii ani, am executat astfel de lucrări și pe Valea Banului, pe sectoarele Ban – Bănișor (în extravilan) și Bănișor – Peceiu (în extravilan, până la puntea de la Miștireanu) cu lungime totală de aproximativ 3,5 km. Derularea lucrărilor a fost posibilă în baza Protocolului de Colaborare încheiat între Comuna Bănișor și Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj (SGA). Avem acum acoperit cu lucrări întreagă rețea de văi din comună”, a precizat Sorin Maxim.

1 thought on “Bănișor, Sălaj: proiecte de investiții pentru dezvoltarea și siguranța comunității

  1. Cea mai importanta investitie pe care ati putea-o face pentru toti locuitorii comunei ar fi un trotuar pentru pietoni si limitatoare de viteza in punctele in care se stie ca se circula cu viteza mare in interiorul localitatilor.

Comments are closed.