La inceputul lunii august au fost alocati banii pentru decontarea medicamentelor. Multi, dar totusi putini.
In urma rectificarii bugetare, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj a obtinut o suma destul de frumusica de bani de la Bucuresti, aproape 16 milioane de lei. Suma pare impresionanta la prima vedere, dar nu este suficienta. Isteria epuizarii fondurilor pentru medicamente compensate a provocat panica la inceputul acestei luni printre pacienti, medici de familie si farmacisti. Imediat dupa, a aparut si rectificarea bugetara, ce s-a soldat cu demisia Ministrului Sanatatii Cseke Attila, iar conflictul s-a aplanat incetul cu incetul.
47 de miliarde inghitite de pacienti
Maxim Traian, economistul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, ne-a comunicat faptul ca pana ieri institutia a decontat numai medicamentele compensate eliberate in luna august, fabuloasa suma de 47 de miliarde. Asta nu e tot. Mai exista cinci farmacii din judet care nu au raportat situatia. „Este adevarat ca salajenii sunt consumatori de medicamente insa e mult. Sunt destui oameni care solicita retete compensate doar sa le aiba in casa, mai ales cei din zona rurala. Acest lucru ne afecteaza deoarece se epuizeaza fondurile foarte repede si cei care au nevoie reala de medicamente le cumpara fara compensare”, a explicat reprezentantul CAS. Despre frauda in sistemul farmaceutic de eliberare a retetelor compensate, Traian Maxim a spus doar ca ar trebui facute verificari, insa faptele sunt greu de dovedit si functioneaza perfect zicala „hotul neprins e negustor cinstit”. Pentru urmatoarele luni, bugetul alocat medicamentelor compensate este de 8,72 milioane de lei. Suma nu este suficienta pentru a incheia anul cu bine.
Bolnavii de cancer si diabeticii pot sta linistiti
Programele nationale de sanatate in oncologie si diabet zaharat au primit suficienti bani in urma rectificarii bugetare, aproximativ 6,9 milioane de lei. Bolnavii din Salaj inscrisi in programele mentionate pot fi linistiti, deoarece tratamentele vor fi suportate de stat. Alte 4,4 milioane de lei vor acoperi necesarul testelor de monitorizare pentru diabetici, 67 de mii de lei merg catre achizitionarea dispozitivelor medicale, 363 de mii de lei la serviciul de ambulanta si 127 de mii de lei sunt alocati investigatiilor paraclinice.