Criteriile de acordare a bursei raman aproape neschimbate in cazul elevilor de liceu, insa elevii scolilor profesionale vor primi toti cate 180 de lei lunar.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului are in plan sa transforme bursa sociala „Bani de liceu” in doua programe sociale, unul care se adreseaza exclusiv elevilor de liceu cu probleme speciale si celalalt care se adreseaza elevilor scolilor profesionale.
Potrivit proiectului de act normativ postat pe site-ul Ministerului Educatiei, incepand cu anul scolar 2012-2013, statul va subventiona costurile aferente frecventarii liceului pentru elevii de liceu din mediul rural sau urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate – program denumit „Bursa Gheorghe Sincai” – si costurile frecventarii invatamantului profesional pentru toti elevii inscrisi in aceasta forma de invatamant – program denumit „Bursa Constantin Brancusi”. Cuantumul burselor va fi de 180 de lei lunar, pe tot parcursul anului scolar, inclusiv pentru perioada in care elevii sustin examenele de bacalaureat, insa cuantumul burselor poate fi modificat prin hotarare de Guvern. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca prin intermediul bursei „Constantin Brancusi” doresc sa incurajeze absolventii de gimnaziu sa invete meserii si sa urmeze invatamantul profesional, dar mai ales sa descurajeze abandonul scolar, astfel ca toti elevii din scolile profesionale vor primi bani de la stat.
Cine se califica pentru bursele sociale
Daca in cazul elevilor din invatamantul profesional este clar ca Ministerul nu pune conditii pentru acordarea banilor decat frecventarea scolii, in cazul elevilor de liceu bursa „Gheorghe Sincai” va putea fi obtinuta doar de elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii cererii nu depaseste suma de 150 de lei, beneficiaza de o masura de protectie sociala sau se afla sub tutela ori curatela; sunt orfani care nu se afla in ingrijirea statului; sunt bolnavi de TBC, diabet, o boala maligna, insuficienta renala cronica, astm bronsic, epilepsie, cardiopatie congenitala, hepatita cronica, miopie grava, boli imunologice, bolnavi de SIDA sau infestati cu virusul HIV, poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta, reumatism arti-cular, handicap locomotor, autism sau alte cazuri asemanatoare. De bursa „Gheorghe Sincai” pot beneficia si copiii cetatenilor straini refugiati sau rezidenti in Romania, cu conditia sa se incadreze criteriilor de venit. Incadrarea solicitantilor in grupurile dezavantajate socioeconomic se stabileste de autoritatile locale care vor efectua anchete sociale de verificare a declaratiilor de venit depuse de solicitant la secretariatele unitatilor de invatamant in care invata elevii. De asemenea, reprezentantii Ministerului Educatiei subliniaza ca este interzis sa fie constituite criterii de acordare sau de neacordare a celor doua burse nationalitatea, religia, rasa, sexul, apartenenta politica a elevului sau a familiei acestuia, precum nici apartenenta la vreuna dintre organizatiile constituite legal.