Investitiile salajene pentru alimentare cu apa prin HG 577 sunt taraganate si nefinalizate de zece ani.
Comunele Criseni, Virsolt, Pericei, Crasna si Almasu deruleaza investitii pentru alimentare cu apa cu fonduri guvernamentale, prin programul finantat in cadrul HG 577. Cu toate ca lucrarile au fost licitate in urma cu zece ani, data la care au si demarat, nici una dintre comunele mentionate nu a reusit sa finalizeze integral investitia, pentru ca Guvernul a alocat bani aritmic si putini. Administratiile locale s-au vazut nevoite sa apeleze la bunavointa constructorilor care au executat lucrarile pentru a finaliza cate o etapa din proiect pe datorie. Dar rabdarea executantilor are si ea o limita, nemaipunand in calcul ca toata lumea trece prin perioada de criza economica.
LA VIRSOLT INVESTITIA FACUTA PE JUMATATE
La nivel de comuna, potrivit informatiilor oferite de primarul Breda Lajos investitia este realizata doar pe jumatate, respectiv 90 la suta in localitatea Virsolt, deloc in Recea Mica si doar 10 la suta in satul Recea, si asta dupa zece ani de la debutul lucrarilor. Valoarea proiectului este de 30 miliarde de lei vechi. S-a lucrat pe datorie de 1,3 miliarde si ar mai fi nevoie de la stat de 12 miliarde de lei vechi.
APA DOAR LA CASELE DIN CRISENI
Tot din anul 2000 se lucreaza si la Criseni. Cate un pic, si iar pauza, asa cum au venit si banii. Totalul investitiei, dupa cum am aflat de la prim-edilul Andrei Major, se ridica la peste 40 miliarde de lei. Constructorul a lucrat pe datorie de 3,1 miliarde de lei si ar mai fi nevoie de aproape 8 miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrarilor. Investitia a decurs mai bine aici fata de Virsolt, pentru ca in satul Criseni lucrarile s-au finalizat in procent de 100 la suta, adica sunt deja 420 de case bransate la reteaua de apa potabila. In schimb, in Cristur si Gircei sunt montate conductele, dar nu s-a realizat rezervorul de alimentare, 1,8 km de retea de conducte si bransamentele electrice Primarul de Criseni este nemultumit si pentru ca este presat de constructori pentru datorii, dar si pentru ca „nu mai putem depune alte proiecte pe masura 322, fiind penalizati la punctaj ca nu s-a finalizat aceasta investitie”.
CONDUCTELE DIN PERICEI AR PUTEA FI COMPROMISE
Comuna Pericei, din cate am aflat de la primarul Boncidai Csaba are doua proiecte prin aceeasi sursa de finantare HG 577, dar nici unul nu este finalizat si finantat in totalitate. Primul s-a derulat in localitatea Pericei si dupa zece ani abia a atins stadiul de executie de 80 la suta. Investitia valoreaza 21 de miliarde de lei vechi, si ar mai necesita peste 5 miliarde de lei vechi. Al doilea proiect in valoare de 27,9 miliarde de lei vechi a vizat satele Badacin si Sici. Aici lucrarile au demarat in 2008 si ar mai fi nevoie de 17 miliarde de lei. Edilul este foarte revoltat de faptul ca de atata vreme statul nu a gasit resurse pentru finalizarea lucrarilor. „Dupa zece ani ne putem astepta ca reteaua de conducte montate sa fie compromisa. Nu numai noi siu cetatenii suntem nemultumiti, ci si firmele care au lucrat pe datorie, sau muncitorii care din lipsa de fonduri ba au fost trimisi acasa, in somaj, ba rechemati la lucru”. In plus, edilul de la Pericei, nu intelege de ce alte comune, care au facut investitii similare prin programul SolelBonel, dar au depus proiectele mult mai tarziu, in anii 2006, 2006, au primit toate fondurile si au finalizat inca demult lucrarile.
LOCUITORII DIN CRASNA SE UITA LA ROBINETE
Pop Emeric primarul de la Crasna spune ca statul este dator comunei cu 5 miliarde de lei pentru etapa I (deja finalizata) a proiectului de alimentare cu apa (prin HG 577), de 3 miliarde de lei prin Ordonanta 7 pentru canalizare si statie de epurare, precum si de 3 miliarde de lei pentru drumul de la Crasna la Marin, care a fost finalizat in 2008. In Crasna nu se poate face receptia lucrarilor la sistemul de alimentare cu apa si apa nu va curge la robinetele gospodariilor pana cand nu se primeste ultima transa de bani.
LA ALMASU, CANALIZAREA AGATATA-N CUI
Cinci sate din Almasu (Stana, Petrinzel, Jebuc, Sfaras, Almasu) sunt cuprinse in proiectul pentru alimentare cu apa pe HG 577. S-a lucrat, asa cum am aflat de la primarul Ujvari Eugen, in proportie de 94 la suta. Statul a alocat aici 16 miliarde de lei, dar mai are de completat cu inca 13 miliarde. Nefinalizarea investitiei blocheaza depunerea la Programul Operational Sectorial de Mediu a unui proiect pentru canalizare in Jebuc, Sfaras si Almasu.
Banii dati cu pipeta tin Salajul fara apa
Articole
România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...Sfântul Ștefan
Dragi cititori, astăzi, în a treia zi de Crăciun, bisericile ortodoxe și greco-catolice îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Potrivit Noului Testament, Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Calitățile tânărului Ștefan au strălucit printre…
Mai mult...