Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 30 septembrie s-a aflat și un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de un milion și jumătate de lei pentru Sport Club Municipal Zalău, “pentru asigurarea parţială a cheltuielilor cu indemnizaţiile sportivilor şi a cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare în bune condiţii a clubului”.

În timp ce reprezentanții administrației locale spun că Sport Club Municipal a primit inițial doar aproximativ 80 la sută din suma solicitată pentru anul 2021, iar susținerea sportului în Zalău este o abordare corectă față de comunitate, consilierii locali PNL acuză primăria că “premiază din bani publici lipsa de performanță”. Și consilierii locali de la USR-PLUS au criticat această alocare de fonduri, pe motiv că suntem o comunitate prea mică pentru a ne permite astfel de cheltuieli.

“Din analiza situaţiei cu privire la necesarul de credite de asigurat până la sfârşitul anului 2021 şi ţinând cont de execuţia la data de 20 septembrie 2021, se impune alocarea suplimentară a sumei de 1.500,00 mii lei pentru asigurarea parţială a cheltuielilor cu indemnizaţiile sportivilor şi a cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare în bune condiţii a clubului. Precizăm că sumele solicitate pentru perioada septembrie – decembrie 2021 de către Sport Club Municipal (…) sunt de 1.984,84 mii lei. De asemenea la aprobarea bugetului pentru anul 2021 suma solicitată a fost de 4.317,14 mii lei, iar suma aprobată a fost de 3.559,78 mii lei”, scrie în proiectul de hotărâre care a trecut la votul final, deși liberalii s-au opus.

“Este o veste bună, pentru că unul din obiectivele importante ale municipalitatății – cu impact social important – este susținerea activităților sportive, întotdeauna emblemă a comunităților civilizate. Viziunea de perspectivă pentru Sport Club Municipal este să includă alături de volei, fotbal și karate și alte discipline pentru care sălăjenii au demonstrat că au înclinație – cum sunt atletismul, tenisul de masă, box, lupte – așa încât copiii să aibă acces la sport în funcție de talentul și de preferințele lor. Încurajarea sportului de masă este un obiectiv firesc, prin utilitatea demonstrată din punct de vedere social, iar municipalitatea urmărește să susțină cât mai eficient activitatea sportivă în Zalău, atât la nivel profesionist, cât mai ales la nivel de sport practicat în masă. Circa 200 de copii sunt implicați în prezent în sport în cadrul Sport Club Municipal, un număr impresionant dacă avem în vedere că abia anul trecut a fost înființat. Voleiul se menține în Zalău la cote de performanță, iar clubul de karate are rezultate superbe. Clubul de fotbal a avut în ultima perioadă un parcurs mai puțin reușit și, cum fotbalul este întotdeauna în prim-plan, iar obiectivul propus este promovarea în liga a II-a, există o dezamăgire. Sportul este o competiție în care există uneori învinși și invingători dar importantă este participarea, munca și perfecționarea pentru a ajunge la succes. Un rezultat slab la un moment dat pe una din ramurile Sport Club Municipal nu ar trebui să însemne o mai slabă finanțare a sportului în Zalău, ci analizarea problemelor și adoptarea de măsuri care să ducă la performanță. Așa trebuie să se întâmple și la secția de fotbal din cadrul Sport Club Municipal, pentru a ajunge acolo unde și-a propus.Sport Club Municipal își va dezvolta capacitatea pentru sportul de masă, astfel încât să atragă cât mai mulți copii, să asigure acces la sport și copiilor cu posibilități materiale reduse, să asigure tuturor echipament și instruire pentru sport de calitate”, consideră reprezentanții Primăriei Zalău.

De cealaltă parte, potrivit consilierilor locali liberali, “conducerea PSD-istă a Primăriei Zalău <premiază> din bani publici lipsa de performanță”.

“Echipa PNL nu a fost de acord cu alocarea sumei de 1,5 milioane de lei pentru Sport Club Municipal Zalău. Prin această nouă rectificare, conducerea PSD-istă a primăriei a decis o majorare cu peste 53% față de bugetul stabilit inițial pentru acest club sportiv și cu 26% mai mare decât s-a solicitat inițial, în condițiile în care rezultatele echipei sunt foarte slabe, iar atmosfera este una deloc bună, așa cum reiese și din scandalurile publice din ultima perioadă. Trebuie menționat faptul că reprezentanții PNL din Consiliul Local susțin sportul de masă și sportul de performanță, dar cu atât mai mult sunt responsabili ca bugetul alocat din resursele municipalității să fie unul echilibrat și transparent”, a fost mesajul liberalilor.

Consilierii de la USR-PLUS cred că acești bani nu vor ajunge la grupele de copii, motiv pentru care s-au poziționat împotrivă.

“Considerăm, la fel cum am spus-o mereu, că suntem o comunitate prea mică și cu resurse prea puține pentru a ne permite să cheltuim 7% din veniturile anuale ale orașului pe salariile/primele unor jucători profesioniști (mulți dintre ei din afara județului). Noi considerăm că investițiile în sport sunt absolut necesare, dar pornind de la crearea unor baze sportive la care să aibă acces gratuit un număr cât mai mare de copii și tineri care să constituie pepiniere de selecție pentru sportul de performanță. Votul nostru nu a fost împotriva sportului, ci împotriva sumelor uriașe cerute pentru a suplimenta bugetul clubului, ce vor merge, în principal (așa cum s-a admis și în ședință), către salarii/indemnizații ale sportivilor (deci șanse mult prea mici să ajungă la grupele de copii)”, au explicat consilierii USR-PLUS.