Procurorii DNA (Directia Nationala Anticoruptie) au efectuat ieri perchezitii în Salaj într-un dosar de coruptie de proportii în care sunt suspecti 16 medici oncologi din toata tara. S-au mai facut perchezitii si în judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Timis, Sibiu, Mures, dar si în Ilfov si în Bucuresti. În total, mascatii “au dat buzna” în 61 de locatii – sedii de societati comerciale, institutii publice si domicilii ale unor persoane fizice.

Este vorba de o uriasa afacere cu medicamente dupa o metoda care nu este deloc una noua. Anchetatorii cerceteaza cazuri în care firme de medicamente au oferit unor medici din clinicile de oncologie achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, excursii în diverse tari, bunuri, foloase si alte servicii drept “recompensa” pentru prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie, arata surse judiciare citate de Agerpres.

Suspiciunile sunt ca medicii treceau în fisele pacientilor afectiuni mai grave ca sa prescrie medicamentele mai scumpe, produse ale unor firme de la care primeau comisoane. Erau situatii în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citita la ecograf sa fie trecuta în documentele spitalului ca fiind mai mare ca sa-i poata prescrie medicamente si tratament care i-ar fi adus respectivul comision sau alte beneficii.

Potrivit DNA, verificarile se fac într-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savârsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie comise în perioada 2012 – 2015. Ancheta vizeaza 16 medici, inclusiv sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate – subprogramul oncologie, precum si un inspector al Directiei de Sanatate Publica Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente.

În Salaj au avut loc perchezitii la persoane fizice din cadrul Spitalului Judetean Zalau si la Casa Judeteana de asigurari de sanatate (CJAS) Salaj, care administreaza programul national oncologic la nivel judetean, potrivit surselor Agerpres. De asemenea, s-au mai facut verificari la persoane din cadrul clinicilor oncologice din spitalele judetene Sibiu, Târgu Mures, Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj Napoca – coordonatorul sectiilor de oncologie din regiune -, Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita.

Au fost vizate si firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

Excursii de lux la Las Vegas si Paris

Pentru “prestatiile” lor, medicii sunt suspectati ca au primit de la furnizorii de medicamente mita mascata sub forma unor sponsorizari constând în excursii de lux la Paris si Las Vegas, achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, excursii în diverse tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionându-le de prescrierea unor medicamente.

Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orasele Ottawa (perioada 12 – 16 februarie 2013), San Diego (perioada 24 – 31 octombrie 2013), Brasov (Hotel Kronwell. perioada 18 – 20 iulie 2014), Iasi (Hotel International, perioada 23 – 24 iulie 2014) si Sibiu (Hotel Ramada, perioada 1 – 3 august 2014). stop_coloana

În vederea desfasurarii congreselor din Ottawa (Canada) si San Diego (SUA), o firma de medicamente a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participantii la aceste întruniri.

Procurorii au descoperit însa ca presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12 – 16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic. Sursele judiciare au precizat ca la deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masa, transferuri, bilete de avion si bilete de spectacol.

Si în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24 – 31 octombrie 2013, exista probe ca a fost vorba de fapt de o excursie. Astfel, deplasarile medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopti) si Las Vegas (3 nopti), însa în acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente. Pe timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au facut o excursie la “Grand Canyon”.

Procurorii mai sustin ca medicii vizati au fost implicati si în realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati, însa studiile în cauza nu au la baza date reale, aceasta fiind înca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.

Ancheta a pus pe jar sistemul de sanatate din Salaj

CJAS Salaj a fost luata ieri cu asalt, în jurul amiezii de anchetatori, însotiti de jandarmi si “mascati”. Angajatii nu stiau nimic si parca nici nu voiau sa stie prea multe. Anchetatorii au mers direct la etaj, la conducerea institutiei, pentru verificari de documente. Directorul CJAS Salaj nu a putut fi contactat deocamdata pentru a ne da detalii.

La nivelul judetului Salaj, potrivit datelor postate pe site-ul CJAS Salaj, pe primul semestru din acest an s-a încheiat cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau un contract de 371.000 de lei pentru furnizare de medicamente si evaluarea bolnavilor cronici, din care 215.000 de lei este valoarea pentru medicamentele bolnavilor cu probleme oncologice.

Bugetul programului national de oncologie alocat pe acest an pe Salaj a fost de 3,84 milioane de lei din credite de angajament pe anul 2015 si de 1,85 milioane de lei din bugetul alocat de Ministerul Sanatatii pe 2015.

“Programul este manageriat financiar de Casa de Asigurari de Sanatate, iar medicii cuprinsi în program sunt la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Dar atâta vreme cât este vorba despre o ancheta în desfasurare, nu se stie la cine se face referire”, ne-a spus directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas.