Guvernul va aloca aproximativ 200 de milioane de euro, in prag de alegeri, pentru ca primarii puterii „sa taie panglici”.
Cu doua luni inainte de alegeri, puterea taie din bugetele ministerelor pentru a trimite bani in teritoriu primarilor PDL sau UDMR. Pusa la zid odata cu plecarea lui Sorin Frunzaverde din partid, conducerea PDL isi mobilizeaza oamenii din teritoriu cu promisiunea deblocarii banilor pentru primarii. In aceste zile va fi emisa o hotarare de guvern prin care sa fie alocate fonduri administratiilor locale ale partidelor de la guvernare, motivul fiind acoperirea cheltuielilor curente si de capital. Banii ar urma sa vina din fondul de rezerva al guvernului care va fi alimentat din taierile operate la ministere. In calculele democrat-liberalilor, grosul sumelor care vor pleca in teritoriu vor proveni de la ajustarile de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, de la Programul pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI). Alti bani ar urma sa vina de la Ministerul Transporturilor. Astfel, primarii se pot pregati de taieri de panglici, deoarece s-a decis ca prioritara sa fie finalizarea obiectivelor care sunt executate in proportie de 80 la suta, carora li se adauga investitiile aflate in zone de interes turistic, ceea ce presupune finantarea pentru drumurile judetene si locale, retele de apa, canalizare si epurare. In aceste cazuri, fondurile vor pleca in teritoriu in baza ordonantei 7 si a hotararii de guvern 577 din 1997, ambele privind dezvoltarea rurala si lucrarile la drumurile de interes judetean. Amanarea alocarii fondurilor de la guvern a creat tensiune in randul parlamentarilor puterii, carora li se promisesera acesti bani de acum aproape o luna de zile. Tergiversarea deciziei a sporit nervozitatea in Coalitie si pe fondul plecarilor recente din PDL ale prim-vicepresedintelui Sorin Frunzarverde si a primarului municipiului Slatina, Darius Valcov.
PDL da vina pe Consiliul Judetean
Prefectura Salaj a transmis Guvernului o lista cu toate comunele care inregistreaza datorii, ca baza la hotararea de guvern prin care vor fi alocate sumele de bani catre primarii. Conducerea PDL Salaj sustine ca alocarea de fonduri va avea la baza solicitarile primariilor si motivarile pe care aceste solicitari se fundamenteaza, „si nu culoarea politica a solicitantilor”. „Cel putin in cazul primarilor PDL, aceste solicitari reprezinta sume absolut necesare pentru achitarea de arierate ce risca sa devina istorice si pentru cofinantarea unor proiecte europene ale autoritatilor locale. Mai mult, primariile PDL au fost mult timp defavorizate de catre Consiliul Judetean Salaj, care a alocat fonduri dupa criterii strict politice, astfel incat aceste primarii au acumulat arierate si intarzieri la plata”, a subliniat Claudiu Birsan, presedintele PDL Zalau.
Mirel Talos: „Au vandut cuprul tarii pentru mita electorala”
Acuzati de opozitie ca pregatesc alocarea de fonduri pentru a facilita candidaturile propriilor primari, pedelistii spun ca nu ei, ca partid politic, ci Prefectura se ocupa de preluarea cererilor de finantare de la primarii. „Au fost mai multe primarii care au depus la Prefectura cereri de finantare. Din cate am inteles sunt primarii apartinand tuturor partidelor”, a precizat Claudiu Birsan, purtatorul de cuvant al PDL Salaj. De cealalta parte, deputatul PNL Mirel Talos considera ca „prefectul ar trebui sa tina cont de nevoile tuturor comunelor” si este sigur ca „in guvern va exista o triere politica a listelor trimise de prefecturi”. „Va fi inca o ocazie pentru premierul Ungureanu sa demonstreze ca este marioneta PDL si executa comenzile primite. Ma astept ca toate alocarile sa fie facute politic pentru simple lucrari electorale. Suma va fi foarte mare – undeva la 200 de milioane de euro – si va fi data din fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului. Practic, banii obtinuti din vanzarea rezervelor de cupru ale tarii vor fi alocati de guvern pentru a credita coruptia pe bani publici si mita electorala”, a declarat Mirel Talos.
O alta metoda de a unge cu bani primarii
Pe langa alocarile din fondul de rezerva bugetara, Puterea are in prag de alegeri si posibilitatea folosirii programului PNDI, destinat modernizarii infrastucturii rurale, pentru a trimite bani catre judetele controlate de PDL sau UDMR. Statisticile distributiei fondurilor PNDI arata ca peste 60 la suta din sume au fost directionate catre primarii PDL. In Salaj, Ministerul Dezvoltarii a scos la licitatie modernizarea si reabilitarea a 176 de kilometri de drumuri locale din 21 de comune sau orase. Dintre acestea, 19 primarii sunt conduse de politicieni apartinand PDL sau UDMR. Daca se vor debloca sumele alocate prin PNDI, orasul Simleul Silvaniei isi va reabilita 22 de kilometri de strazi si drumuri de interes local. Pe locul doi vine Mesesenii de Jos cu 19 kilometri, iar pe locul trei se claseaza Valcaul de Jos cu 17 kilometri – comuna ministrului Economiei, Lucian Bode. Cate 10, respectiv 11 kilometri de drum, vor fi reabilitati si in comunele Bobota, Babeni sau Creaca. La Sig si Cehu Silvaniei vor fi reabilitati in total cinci kilometri de drum comunal sau strazi.