Un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare în Guvern prevede o majorare semnificativă a sumelor acordate elevilor pentru transportul de la domiciliu la şcoală.

La nivel național, este vorba de peste 130.000 de elevi care au nevoie de acest suport financiar.

Guvernanții intenționează să schimbe modul de calcul și să acorde o alocaţie forfetară care porneşte de la o bază de 50 de lei pentru primii trei kilometri, peste care se adaugă cinci lei pentru fiecare kilometru. În acest fel, pentru 13 kilometri, de exemplu, valoarea alocaţiei forfetare va fi de 200 de lei per elev. Pentru 33 de kilometri, alocaţia forfetară va ajunge la 300 de lei per elev. Până acum, suma maximă decontabilă era 171 lei.

Potrivit ministrului Educației, a fost găsită o soluție și pentru județele unde operatorii de transport practică tarife foarte ridicate. Concret, valoarea alocației forfetare pentru abonamentele lunare va putea fi majorată cu 50 la sută.


“Avem, de asemenea, o precizare conform căreia dacă elevii învaţă într-un judeţ în care operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele uşor justificabile, să spun doar atât: pentru abonamente lunare există posibilitatea creşterii cu până la 50% a acestei alocaţii forfetare. Deci, dacă avem o alocaţie forfetară care nu necesită niciun fel de documente pentru a primi această bursă, această alocaţie, care va putea fi primită în avans de către elevi, cuantumul poate fi crescut cu 50%, de la 300 la 450 de lei pe lună, spre exemplu, sau de la 200 la 300 de lei pe lună, cu condiţia prezentării unui abonament din care să reiasă că în acel judeţ abonamentul de care are nevoie elevul pentru a merge la şcoală este mai mult decât alocaţia forfetară gândită de Guvern. Deci este un sistem complex care se adaptează specificului fiecărui judeţ, deoarece avem judeţe în care abonamentele lunare pentru elevi se încadrează la un nivel de 80-90-100-120-140 de lei şi judeţe în care este depăşit acest plafon. În acest fel, separat de bursa socială, pe care o primesc toţi elevii care se încadrează în criterii sociale, avem această alocaţie pentru transport de la domiciliu la şcoală pe care o primesc absolut toţi elevii care învaţă într-o altă localitate”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

O altă noutate o reprezintă faptul că vor beneficia de alocație de transport “elevii care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”. Până acum, banii ajungeau la “elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”. Practic, nu vor mai fi cerute dovezi că nu pot fi şcolarizaţi într-o anumită localitate.

“Un elev care are un liceu tehnologic în localitate, dar doreşte să înveţe într-un liceu teoretic, care nu există în localitatea de domiciliu sau doreşte să abordeze cariera didactică printr-un colegiu pedagogic, care nu există în localitate, nu mai trebuie să facă dovada că nu poate fi şcolarizat în localitate în liceul tehnologic. Nu îi mai cerem explicaţii, lăsăm elevului dreptul de a alege şi îl susţinem în alegerea făcută în acest fel. Deci beneficiază toţi elevii care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, fără a mai fi nevoiţi să dea vreo explicaţie de ce nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Este o simplificare esenţială a sistemului de acordare a sprijinului financiar, iar sprijinul financiar pentru transportul elevilor în acest sens, practic, se dublează. În unele situaţii este chiar mai mult decat dublu faţă de condiţiile precedente”, a precizat ministrul Educației.

Vor beneficia de această alocație de transport și elevii care sunt cazați la internate în alte localități. Pentru patru drumuri dus-întors pe lună (până acum aveau dreptul doar la două drumuri pe lună), vor beneficia de transport între localitatea în care învață și sunt cazați la internat și localitatea de domiciliu. Toate aceste măsuri sunt măsuri de sprijin acoperite din bugetul Ministerului Educației.