Printre tipurile de materiale ce pot fi reciclate se numara: metalele feroase si neferoase, sticla, hartia, plasticul, bateriile,
compusii chimici etc.
O statistica a Eurostat, arata ca in Romania, in 2007, doar 1 la suta dintre deseuri au fost sortate si aruncate in pubelele special amenajate pentru reciclare, restul de 99 de procente ajungand la gropile de gunoi. Suntem pe penultimul loc in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei si a Luxemburgului, care nu au reciclat nimic. Pe primul loc este Germania, unde dintre deseuri 46 la suta au fost reciclate, 10 la suta au ajuns la gropile de gunoi iar 35 la suta au fost incinerate. Romanul inca nu este educat din acest punct de vedere si mai este mult de lucrat la mentalitate pana vom ajunge sa avem macar cateva procente in plus la deseurile reciclate. Prin reciclare se refolosesc materialele si produsele vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi. Astfel se reduce consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv a distrugerii deseurilor. Reciclarea ajuta totodata la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Pune la pusculita recicland

Acum cand criza ne afecteaza bugetele tuturor, nu ar strica sa arunci o privire prin garaj, beci sau pod, sa vezi de cate nimicuri care ocupa spatiu te-ai putea scapa cu folos. Hartia, cutiile de carton sau fierul vechi din diverse obiecte sau aparate pe care nu le mai folosesti le poti duce la centre de colectare. Acestea pot fi reciclate si faci cativa bani cinstiti. Si pe electronice poti primi bani. Calculatorul devine “vechi” destul de repede si de multe ori ajunge in depozitul de deseuri. In loc sa-l arunci, daca nu cunosti un centru care sa-ti ofere bani pentru el, cauta pe internet companii care fac acest lucru. La fel si cartusele de la imprimanta, telefoanele mobile care nu-ti mai plac sau nu mai functioneaza, camerele digitale sau alte astfel de electronice vechi de care ai vrea sa scapi se pot transforma intr-o sursa de bani daca vei cauta acolo unde trebuie si unde este nevoie de ele. Daca bateria auto a murit, suna la compania de la care ai cumparat-o si intreaba de politica firmei lor. Bateriile auto vechi pot fi folosite la fabricarea unora noi, iar unele companii pot oferi destui bani pentru una veche.

Sortarea si colectarea

Principalele metode de colectare a deseurilor sunt strangerea in centre speciale de colectare, centre de buy-back si colectarea de la marginea drumului a aparatelor electronice si electrocasnic din cadrul campaniilor. Din punct de vedere al costurilor, centrele de colectare sunt cele mai eficiente. Centrele de buy-back ofera bani pentru recuperarea bunurilor stricate sau iesite din uz.

Bani pentru PET-uri

Ministerul Mediului a pregatit un program prin care vom primi bani pentru fiecare PET reciclat. Pana la finele acestui an va fi instrodusa “garantia” pentru returnarea PET-uriulor. Pentru inceput proiectul se va derula in supermarketuri. In Olanda si germania exista deja o astfel de garantie pentru returnarea sticlelor din plastic.