Firmele care vor crea noi locuri de munca vor putea beneficia de subventionarea acestora in procent de cel putin 50% din salariile oferite. Fondul Social European (FSE) pune la dispozitia intreprinderilor din Romania, inclusiv IMM-urilor si persoanelor fizice autorizate, 142 milioane de euro, pentru perioada 2009-2010. Conditia pentru obtinerea subventiei este ca angajatorii sa incadreze pe noile posturi persoane care fac parte din categoriile defavorizate, adica minoritati, persoane cu handicap, persoane care au peste 50 de ani, intretinatori unici de familie ori someri.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat ca orice intreprindere care nu are datorii poate primi bani de la FSE daca creeaza noi locuri de munca, in special pentru somerii care nu au muncit in ultimele sase, respectiv 24 de luni. FSE va plati 50% din salariile acestora pentru o perioada de 12 sau chiar 24 de luni in cazul persoanelor cu handicap.
Cererile de finantare pot viza subventionarea salariilor noilor angajati, subventionarea costurilor privind formarea profesionala a angajatilor, precum si a cheltuielilor facute de angajator pentru imbunatatirea conditiilor de munca in scopul reducerii imbolnavirilor profesionale si a accidentelor.
Valoarea maxima a subventiei care poate fi ceruta de o societate se va ridica la doua milioane de euro pentru ocupare sau formare profesionala si la 200.000 de euro pentru sanatatea si siguranta locului de munca. Intreprinderile din sectorul carbunelui, cele aflate in dificultate si care trebuie sa ramburseze ajutorul primit ca urmare a deciziei Comisiei Europene, nu vor beneficia de acest sprijin. Banii sunt nerambursabili si se acorda pe principiul „primul venit, primul servit”.
Bani europeni pentru noi locuri de munca
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...