Comisia de educatie din Senat a aprobat ieri introducerea in Legea educatiei a unui amendament care le da posibilitatea elevilor care termina liceul sa opteze pentru bacalaureatul profesional, daca nu se simt in stare sa treaca de varianta clasica de examen. Bacalaureatul profesional nu le permite absolventilor accesul in invatamantul superior, dar, teoretic cel putin, le ofera mai multe posibilitati pe piata muncii. Masura este considerata una buna si la nivelul judetului Salaj. „Introducerea bacalaureatului profesional ar putea fi sansa celor care nu au reusit pana acum sa treaca de acest examen”, considera inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea. „Ramane de vazut in ce fel va fi pusa in aplicare aceasta masura, dar ar putea fi o solutie pentru remedierea procentajului scazut de promovabilitate la bacalaureat inregistrat in ultimii ani”, a declarat Gheorghe Bancea pentru Graiul Salajului.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca bacalaureatul profesional va intra in vigoare de anul acesta, daca va fi aprobat de Senat, ca for decizional, proiectul de lege putand intra, pentru vot final, in sedinta plenului de lunea viitoare.
Bacalaureatul profesional se adreseaza celor care vor sa se angajeze imediat dupa terminarea liceului, fara intentia de a merge la facultate. Pentru acest bacalaureat profesional elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Orice elev poate opta pentru aceasta forma de bac, din orice liceu, de la orice profil, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii. Cei care dau bacul profesional scapa in schimb de probele de romana si matematica, probe unde pica cei mai multi.
Ministrul Educatiei sutine ca introducerea bacalaureatului profesional e motivata si de faptul ca, de regula, angajatorii le reproseaza tinerilor care nu au luat bacalaureatul, dar vor sa se angajeze, ca nu au o diploma.
Probele de la bacalaureatul profesional se vor sustine inaintea celor de la bacalaureatul national, iar probele de competenta sunt comune. Astfel, un elev care sustine bacalaureatul profesional isi va putea incerca norocul si la bacalaureatul national, fie in aceeasi sesiune, fie in sesiunile urmatoare. Daca cineva a optat intr-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional si daca peste o sesiune se razgandeste si vrea sa dea la facultate, da diferenta si poate sa isi continue si cariera profesionala, a explicat ministrul Ecaterina Andronescu.
In Salaj, anul acesta procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 42,51 la suta, fata de 58,66 la suta, cat a fost anul trecut, in vara. La patru licee din judet-Sag, Nusfalau, Sarmasag si Surduc-promovabilitatea a fost zero.
La sesiunea din toamna, rezultatele au fost tot dezastruoase. Mai putin de 24 la suta din cei 852 de candidati inscrisi au reusit sa isi ia bacul.
Pentru restul, introducerea bacalaureatului profesional ar putea fi solutia care sa-i ajute sa obtina o diploma pentru a se putea angaja.