Probele scrise ale Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea august 2024, încep luni, 19 august, cu proba scrisă la limba și literatura română.
Marți, 20 august, se va desfășura proba obligatorie a profilului (matematică și istorie), iar miercuri, 21 august, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 22 august.
În județul Sălaj, au fost pregătite un Centru de Examen, la Colegiul Tehnic „Alessandru Papiu Ilarian” Zalău, și un Centru Zonal de Evaluare, la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău.
Pentru această sesiune s-au înscris în total 380 candidați, din care 172 din promoția curentă și 108 din promoțiile anterioare.
Toate probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis în intervalul orar 7:30 – 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor legale cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neuro-dezvoltare.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și la Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei prinși vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați pierd dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Examenulul Național de Bacalaureat.
Lucrările scrise ale candidaților vor fi scanate și încărcate pe o platformă destinată evaluării digitalizate. Astfel, prin intermediul unei aplicații, profesorilor li se vor repartiza, în mod aleatoriu, lucrări scanate din diferite județe, altele decât județul de origine, iar evaluarea se va realiza în laboratoare de informatică.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.