Procuror: “În calitate de vicar eparhial, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu, cauzând un prejudiciu de aproximativ 3.000.000 de lei.”

Avocat: “Acest om a denunțat încă din luna martie nereguli la episcopie, pentru asta a fost nevoit să se autoexileze la Constanța, să-și dea demisia de la episcopie, iar acum este arestat pentru un prejudiciu de care nu a beneficiat, iar cei care au beneficiat sunt martori în dosar.

Arestarea preotului Ionuț Pop, de la biserica de pe strada 22 Decembrie, fost vicar al Episcopiei Sălajului, a zguduit, vineri, întreaga comunitate. Preotul a fost reținut inițial pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv pentru următoarele 30 de zile, fiind acuzat de delapidare, cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune și fals în înscrisuri. Acesta ar fi cauzat, prin faptele sale, spun procurorii, un prejudiciu de 3 milioane de lei.

De cealaltă parte, avocatul Bogdan Ilea spune că întreaga poveste este, de fapt, o înscenare, clientul său fiind cel care a denunțat, de fapt, o serie de nereguli care s-ar petrece la episcopia Sălajului. Din denunțător al acestor nereguli, a devenit acum unic vinovat pentru comiterea lor, declară avocatul.

Vineri, 25 octombrie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au anunțat reținerea fostului vicar după ce, în cursul zilei de joi, au avut loc 6 percheziții domiciliare, în urma cărora anchetatorii au ridicat mai multe documente.

“Se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspectul P. I., vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, prevăzută de art. 295 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 309 Cod penal şi art. 35 alin. I Cod penal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322 alin. Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
In sarcina suspectului P.1. s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.
De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi
suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisuri, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.
La data de 24.10.2024 organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul lnspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au efectuat un număr de şase percheziţii domiciliare, fiind ridicate înscrisuri relevante pentru stabilirea adevărului în cauză. La data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o duată de 24 ore pentru săvârşirea infi.acţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de
lei. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei.
Precizăm faptul că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de proceduă penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Avocatul Bogdan Ilea spune că preotul Ionuț Pop a fost arestat pe nedrept.


“Unicitatea acestui caz constă în aceea că persoana care a denunțat neregulile la episcopia Sălajului, asta încă din luna martie anului 2024, a ajuns din denunțător și avertizor de Integritate al DNA Cluj, inculpat la Sălaj într-un dosar, de această dată tocmai pentru faptele pe care el însuși le-a denunțat.

În luna martie, acesta a formulat un denunț scris la DNA Cluj în care reclama șantajul și presiunile la care a fost supus pe parcursul exercitării funcției de vicar episcopal.

Acesta a reclamat nereguli la CAR Omenia, angajări fictive (bani rămâneau la episcopie), cărți publicate din banii episcopiei de către episcop, excursii în străinătate sub pretextul unor conferințe decontate din banii episcopiei, imobil achiziționat de pe persoană fizică de către conducătorii episcopiei, fonduri ale episcopiei și ale CAR Omenia utilizate pentru ridicarea unei case arhierești fără știința Patriarhiei Române.
Totul cu știința conducerii Episcopiei.
Coincidență sau nu, chiar pe data de 30 iulie, atunci când vicarul episcopal și-a înaintat demisia și s-a mutat la Constanța, a fost inițiat, în baza unei sesizări din oficiu, un dosar similar celui de la DNA Cluj, însă de data aceasta dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj și unicul suspect și ulterior inculpat în acest dosar este chiar preotul vicar care a reclamat toate aceste aspecte încă din luna martie.
Suntem în prezența unui caz de inducere în eroare a organelor judiciare, în care cel care avut curajul să rupă tăcerea și să denunțe neregulile este strivit de organele judiciare din Sălaj.
Arestarea sa este nedreaptă și oamenii trebuie să știe adevărul: că acest om a denunțat încă din luna martie nereguli la episcopie, pentru asta a fost nevoit să se autoexileze la Constanța, să-și dea demisia de la episcopie, iar acum este arestat pentru un prejudiciu de care nu a beneficiat, iar cei care au beneficiat sunt martori în dosar.
Organele judiciare trebuie să acționeze potrivit principiului aflării adevărului.

Există paragrafe din referatul cu propunere de arestare care au fost copiate din alt dosar unde inculpata era femeie!!!

Am formulat contestație împotriva măsurii arestării care este exclusiv o represiune pentru că nu există motive de arestare și sperăm ca măcar judecătorii de la Curtea de Apel Cluj să vadă întreaga imagine”, spune avocatul Bogdan Ilea.