Graiul Salajului l-a avut ieri invitat in studioul TV pe locotenent colonel doctor Daniel Aron, medic militar din Salaj care a fost de trei ori in misiune in Afganistan. Daniel s-a intors in Romania in februarie, dupa aproape opt luni petrecute in ultima misiune pe teatrul de operatiuni. A plecat in iulie 2012 impreuna cu Batalionul Vanatorilor de Munte de la Curtea de Arges. Nu a fost usor. Avantajul lui Daniel a fost insa experienta anterioara a celor doua misiuni in Afganistan, din 2008 si 2010.
Militarii romani sunt profesionisti in Afganistan
Daniel Aron tine sa ne spuna din capul locului ca militarii romani ajunsi in Afganis-tan sunt profesionisti si foarte curajosi. Sunt constienti ca au o misiune de indeplinit. Nu isi pierd timpul intrebandu-se care e menirea lor acolo. Stiu exact ce au de facut. Tara i-a trimis sa-i slujeasca interesele, iar ei executa cu onoare misiunea. Locotenent-colonelul s-a referit la atitudinea militarilor romani in raport cu populatia locala din Afganistan, remarcand ca au reusit sa castige aprecierea localnicilor. Profesia de militar presupune insa o oarecare duritate in abordarea evenimentelorr. Cu toate acestea, Daniel Aron spune ca militarii romani ii trateaza cu afectiune pe sarmani, pe cei mai neajutorati, pe copii, protagonisti ai situatiei conflictuale din Afganistan.
A salvat viata mai multor oameni
Situatia conflictuala din Afganistan este evident un mediul ostil pentru orice persoana. Daniel Aron spune ca a avut parte si de momente de satisfactie profesionala, prin prisma meseriei de medic militar. A salvat oameni carora nimeni nu le-ar mai fi dat vreo sansa de supravietuire in urma ranilor sufe-rite in conflictele din apropierea bazei. Asemenea situatii i-au adus medicului salajean bucurie si l-au facut mandru de misiunea lui.
Prieteni pierduti in misiune
I-am cerut locotenent-colonelului salajean sa ne exemplifice momentele grele care il leaga de experienta din Afganistan. Vadit afectat, Daniel se imbarbateaza, isi aduna cuvintele si ne ofera raspunsul la intrebare. Spune ca sunt multe momente dificile pricinuite de despartirea de casa, de familie. Esti permanent incercat de tensiunea, stresul si sentimentul de insecuritate pe care il ai in Afganistan. Treptat, s-a obisnuit cu toate aceste lucruri. Nu a putut trece insa, peste moartea unor colegi si prieteni dragi. S-a despartit pentru totdeauna de unii prieteni, acolo in Afganistan. Cele mai apasatoare clipe le-a petrecut in timpul festivitatilor de repatriere a soldatilor rapusi la datorie. La apelul solemn din timpul festivitatii sunt strigati soldatii care participa in misiune. Acestia raspund fiecare cu numele si prenumele. Insa pentru cei care nu mai sunt in viata, toti striga barbateste: „cazut la datorie”.
In Afganistan e…frig
Medicul nu se plange de conditiile din baza militara. Spune ca s-au creat conditii foarte bune pentru militari. Cel putin asa stateau lucrurile la el in baza. Hrana este buna, sunt conditii de intretinere corporala si odihna. Au avut parte insa de o clima cu extreme. Vara era foarte cald. Noaptea era foarte frig, mai ales iarna.
Militarii romani fac echipa cu cei americani
Daniel Aron a povestit in cateva cuvinte despre socializarea cu soldatii americani, aflati in aceeasi situatie pe teatrul de operatiuni din Afganistan. A inchegat relatii extraordinare cu colegii americani, pe care ii apreciaza foarte mult si despre care are numai cuvinte de lauda. De fapt, exista o reciprocitate bazata pe incredere intre soldatii nostri si cei americani. Romanii au parte de tot respectul. Americanii au fost surprinsi de pregatirea profesionala a militarilor romani. Vorbesc unii cu altii de la egal la egal. De cate ori a fost nevoie, au actionat ca o adevarata echipa. Mereu o sa isi aduca aminte cu placere de prietenii americani.
Cine sunt afganii?
Am incercat sa aflam de la invitatul nostru ce fel de oameni traiesc in Afganistan si care este nivelul lor de trai. Am aflat ca oamenii de acolo sunt foarte diferiti de romani. Daniel da de inteles ca ceea ce ar putea sa vada un om obisnuit in Afganistan ar putea fi departe de cele ce a invatat despre lume pana in prezent, departe de convingerile proprii. Vedem drame acasa sau la televizor, zi de zi. Cand vezi in ce mod traiesc oamenii de acolo, iti dai seama cat poate fi de rau in lume, explica Daniel Aron. Traiesc in conditii mizere, fara electricitate, apa sau caldura. Mortalitatea infantila s-a apropiat de cota alarmanta de 40 de procente. Din cele ce a vazut, locotenent-colonelul considera ca civilizatia de acolo e cu sute de ani in urma civilizatiei actuale romanesti. Militarii din baza glumeau in legatura cu sfarsitul lumii preconizat de civilizatia mayasa si spuneau ca mai rau decat in Afganistan nu poate fi nimic. Majoritatea localnicilor sunt insa prietenosi cu militarii, apreciaza Daniel Aron. A tinut sa adauge ca sunt foarte indoctrinati religios. Principiile dupa care se ghideaza sunt stricte. Face asemanare cu perioada Inchizitiei.
O cariera militara de invidiat
Daniel Aron are o cariera medico-militara de invidiat. Actiunile lui au fost incununate de succes in timpul celor trei participari in Afganistan, in misiunile din ultimii cinci ani. In plus, medicul salajean a fost si in Irak, in 2006. Are o experienta bogata despre teatrele de operatiuni, acumulata in zone conside-rate „butoaie cu pulbere”, in societatea de azi. Activeaza in prezent in Centrul de Instruire pentru Lupta al Fortelor Tereste de la Cincu.