Potrivit unei legi aparute in 2006 (Legea 120), amplasarea oricarui monument de for public (busturi, obeliscuri, monumente ale eroilor etc) trebuie sa se faca numai dupa obtinerea unor avize din partea directiilor judetene pentru cultura, precum si de la comisiile zonale constituite in acest scop. Dupa cum ne-a declarat Ileana Petrean, consilier in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Salaj, desi de la aparitia legii si pana acum s-au construit in judet mai multe astfel de monumente, pentru nici unul nu s-au solicitat avizele necesare. Cum eventuala necunoastere a legii nu scuteste pe nimeni de aplicarea ei, s-a dispus, recent, de catre Ministerul Culturii, numirea unei persoane care sa se ocupe de monitorizarea respectarii acestei legi, cu precizarea ca nerespectarea ei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei. Pentru Salaj, persoana desemnata pentru constatarea incalcarilor legii in cauza este Doina Cocis, consilier in cadrul DJCCPCN.
Pentru a evita o astfel de sanctiune, primariile sau alte persoane care doresc sa construiasca un monument de for public trebuie sa depuna la DJCCPCN un dosar care sa contina: certificatul de urbanism, planul de incadrare in zona, plan de situatie elaborat de un arhitect cu drept de semnatura, desfasurare perimetrala, elaborata tot de arhitect, fotomontaj cu locul de amplasare si lucrare (colaj fotocopit sau prelucrare computerizata), fotografii ale machetei lucrarii. Cu avizul directiei, dosarul va fi preluat si studiat de catre cei doi reprezentanti ai Salajului in comisia zonala nr.2, cu sediul la Oradea: arhitectul Doina Nejur si pictorul Gheorghe Ilea. Daca cei doi considera proiectul viabil, il vor sustine la comisia zonala din care mai fac parte judetele Satu Mare, Maramures si Bihor.
Avem ^politist^ pentru monumentele de for public
Articole
Investiții importante la Carastelec, Crasna și Borla
Trei localități din Sălaj vor beneficia de investiții majore, cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Mai multe șantiere au fost verificate marți, 21 ianuarie, de ministrul Cseke Attila. Acesta a dat asigurări că investițiile vor continua în perioada următoare. „Modernizăm căminul cultural din Carastelec și construim o nouă sală sportivă în localitate, care poate fi folosită de comunitatea locală pentru evenimente sportive și nu numai. Astăzi (marți, n.red.), în județul Sălaj, am predat și două contracte de…
Mai mult...Se lansează ”Rabla pentru sobe”. Statul oferă maxim 10 mii de lei pentru schimbarea sobei
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul Rabla pentru sobe va fi lansat în luna februarie 2025. Această inițiativă este menită să ofere sprijin financiar de până la 10.000 de lei pentru românii care doresc să își înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente energetic. Subvenția acoperă 70 la sută din costurile de instalare, oferind o soluție economică pentru modernizarea sistemelor de încălzire. Programul Rabla pentru sobe 2025 a trecut prin mai multe ajustări și consultări…
Mai mult...