Pesta porcină africană continuă să facă probleme în toată țara. La nivel național, 585 de focare de PPA sunt active, potrivit ultimelor raportări oficiale.

În județul Sălaj sunt active în acest moment 14 focare de pestă porcină, în mediul domestic, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Prefecturii Sălaj. Sunt 3 focare active la Popeni, 1 focar la Mirșid, 2 la Rona (Jibou), 3 la Jibou, 1 la Gâlgău Almașului, 1 la Chechiș, 2 la Tihău, 1 la Bârsa.

Focare de PPA sunt și în mediul silvatic, la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în 31 iulie 2017, și până în prezentau fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreți, în 41 de județe. În Sălaj, până în prezent 163 de mistreți au fost găsiți morți și 81 de mistreți au fost vânați.

În ultima săptămână, la nivelul județului au fost înregistrate 5 cazuri noi de PPA, la mistreți vânați.

Suntem pe locul 8 la nivel național în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate la porci mistreți.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea sau ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea ori abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.