Statul este dator unor salajeni cu 120 de milioane de lei. Suma reprezinta despagubirile pentru terenurile de pe traseul Autostrazii Transilvania expropriate in perioada 2007-2008
Sute de salajeni, locuitori ai comunelor Ip, Crasna, Boghis, Nusfalau si Marca, asteapta de peste o jumatate de an banii promisi de stat pentru terenurile expropriate in vederea construirii Autostrazii Transilvania. Restanta asteptata de ei se ridica la aproape 120 de milioane de lei (adica 1.200 de miliarde de lei vechi) si reprezinta, conform datelor primite de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, „sumele aprobate ca justa despagubire si neachitate in anii 2007 – 2008”. Potrivit reprezentantilor companiei, hotararea de alocare a acestor sume ar fi trebuit sa fie publicata in Monitorul Oficial inca din primavara, lucru ce nu s-a intamplat, insa, nici pana azi.
Prin urmare, sute de salajeni raman, in continuare, milionari doar pe hartie, conturile lor, create la cererea companiei special pentru acesti bani, fiind cel putin pentru o vreme de aici inainte, tot goale.
Cele mai mari sume de incasat au locuitorii comunei Boghis, pentru care este prevazuta suma de 79.265.662 lei (peste 790 de miliarde). Urmeaza Crasna, cu aproximativ 15 milioane, Nusfalau, cu 13, si Ip (pentru tronsonul 3B), cu 11. Pentru cele doua comune cuprinse in tronsonul 3C, Marca si Ip, sumele restante sunt mai mici, intrucat aici exproprierile au inceput mai devreme si s-au platit, deja, o parte din despagubiri, in cuantum total de aproape 11 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi).
Cea mai mare parte din aceasta suma a revenit locuitorilor comunei Marca, pentru care s-a achitat, potrivit datelor CNADN, peste 8,4 milioane de lei, restanta de plata fiind de numai 121.000 de lei. Pentru comuna Ip, s-au platit despagubiri in valoare de peste 2,5 milioane de lei, iar suma restanta de plata este de 151.000 de lei.
Potrivit unor surse neoficiale, banii pentru despagubitii salajeni ar fi ajuns la expropriatii din alte sectoare ale autostrazii, considerate mai… prioritare decat traseul salajean. Prin urmare, singura sansa ca proprietarii terenurilor in cauza sa-si vada cat mai curand banii cuveniti ar putea fi campania pentru alegerile prezidentiale, cand de regula se gasesc miraculos resurse pentru acoperirea tuturor nevoilor.
Autostrada Transilvania va traversa judetul Salaj pe o lungime de 81,4 kilometri, pe teritoriul administrativ al comunelor Marca, Ip, Nusfalau, Boghis, Crasna, Mesesenii de Jos, Romanasi, Treznea, Sanmihaiu Almasului si Zimbor, respectiv al municipiului Zalau.
Autostrada, paguboasa pentru salajeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...