Pentru extinderea bazei de tratament prin construirea unui departament special, dedicat copiilor, Fundatia „Acasa” din Zalau trebuie sa plateasca statului aproape 100.000 de euro, reprezetand taxa pe valoarea adaugata (TVA). La acest moment, finantatorii straini pun la dispozitia centrului fondurile necesare pentru construirea departamentului de copii, dar refuza sa asigure si plata TVA-ului, considerand ca este nedrept ca din banii colectati de la organizatii si persoane private din Olanda, din care un procent important il reprezinta copiii, elevii din regiunea Limburg care organizeaza numeroase campanii de colectare de fonduri pentru copiii din Romania, sa fie platite taxe pentru statul roman. Din valoarea totala a investitiei, care depaseste un milion de euro, in prima etapa s-a organizat licitatia pentru construirea si finalizarea parterului in suprafata de 900 de metri patrati, cu o valoare a contractului de 385.250 de euro, la care se adauga TVA in suma de 92.538 de euro. Ieri, in sedinta Consiliului Local Zalau, a fost dezbatuta problema Fundatiei „Acasa”, dar nu s-a ajuns la nici o concluzie. „Serviciile oferite de Fundatia «Acasa» sunt de o inalta clasa, iar partenerii olandezi tin la pastrarea acestor standarde. Ce putem face noi, ca si consiliu local, este sa demaram un proiect legislativ pentru scutirea Fundatiei de la plata TVA-ului. In momentul de fata, potrivit legislatiei in vigoare, nu este posibila scutirea de la plata TVA-ului”, a declarat viceprimarul Daniela Cota, membru in Consiliul de Administratie al Fundatiei „Acasa” Zalau.(Paul Gorgan)
Consiliul Judetean initiaza un parteneriat pentru functionarea centrului medical
Managerul „Acasa” Zalau, Leontin Babtan, a transmis o adresa si Consiliului Judetean Salaj, nu doar autoritatilor locale, adresa ce a fost dezbatuta ieri, in cadrul sedintei ordinare a consilierilor judeteni. Astfel, grupurile politice ale consilierilor judeteni au gasit oarecum o rezolvare a problemei fondurilor necesare pentru plata TVA-ului in cazul centrului pentru copii ce se construieste la centrul „Acasa” din Bradet. Consiliul Judetean va aloca, in prima faza, o sponsorizare in valoare de 100-150 de mii de lei pentru plata taxei pe valoarea adaugata, insa Tiberiu Marc va initia un proiect de hotarare pentru infiintarea unui parteneriat intre mai multe institutii, astfel incat sa poata fi sprijinita si functionarea centrului. „Cheltuielile de functionare nu stim cine le va asigura pe viitor. Avem un anumit entuziasm la demararea unui proiect, dar problema majora este functionarea. Fundatia <> este o fundatie romano-olandeza, iar intentia partenerilor din Olanda este sa se retraga atunci cand centrul va fi bine pus pe picioare. Olandezii chiar doresc sa lase functionarea in seama partii romane si ne vom trezi, ca in alte situatii (centrul NoRO -n.r.), ca nu poate fi asigurata functionarea centrului si centrul va ramane in intretinerea autoritatilor”, atrage atentia Tiberiu Marc. Insa, in acelasi timp, presedintele administratiei judetene este de parere ca cea mai buna solutie ar fi un parteneriat intre Inspectoratul Scolar, unitatile de invatamant, Primaria Zalau si chiar agenti economici, astfel incat sa poata fi sustinuta functionarea centrului si prevenirea problemelor medicale motorii ale copiilor, ce pot fi depistate printr-un program de screning. „Centrul nu concureaza Spitalul Judetean de Urgenta, pe care-l finantam noi, ci completeaza serviciile oferite in spital. Nu vreau sa cream un precedent si, din acest motiv, daca intram in acest proiect, trebuie sa largim cercul partenerilor”, conchide Marc.
Secretarul judetului, Cosmin Vlaicu, spune ca formula legala pentru a sprijini centrul „Acasa” exista, insa conducerea centrului ar trebui sa aiba in vedere obtinerea statutului de ONG de utilitate publica si, in acest mod, ar putea obtine si alte fonduri.(Raluca Gireada)