Cea mai mare distinctie pe care un sportiv roman o poate primi i-a fost acordata radioamatorului Aurel Tirziu la sfarsitul saptamanii trecute.
Daca intr-o zi orice metoda de comunicare ar disparea din Salaj, Adrian Tirziu este omul care ar rezolva problema. El poate lua legatura cu orice loc din lume prin aparatele pe care le-a construit. Salajeanul a ajuns dublu campion national si maestru emerit al sportului datorita unei pasiuni care l-a urmarit inca din copilarie. Hobby-ul care i-a adus recunoasterea nationala nu este unul dintre cele comune. Aurel Tirziu sau (YO5OCA), asa cum i se spune printre prietenii cu care pe-trece ore in sir, comuni-cand neconventional, este un radioamator din Jibou, care si-a dedicat intreaga viata pasiunii care de curand i-a fost rasplatita.
Si-a facut primul aparat radio in clasa a VI-a
Radioamatorul din Jibou spune ca aceasta pasiune este ceva total diferit fata de alte modalitati de petrecere a timpului liber. „Aici apas butoane, sucesc comutatoare, aud fluieraturi, haraieli, piuituri si oracaieli, vorbesc cu nimeni, imi raspunde un alt nimeni sau mai multi deodata, intr-o limba care nu se vorbeste nicaieri pe glob”, spune cel mai proaspat maestru emerit al Salajului. Tot el povesteste cum la doar 12 ani a furat de la scoala o dioda ca sa isi construiasca propriul aparat radio.
A dat Revelionul pe doi tranzistori
Mai tarziu, pasiunea l-a indemnat sa faca sacrificii si mai mari. „Odata aveam nevoie de niste tranzistori care costau 180 de lei. Era o suma mare ca sa o cer parintilor fara motiv bun. Asa ca i-am mintit ca merg la o petrecere de revelion care costa atat si mi-au dat banii. Apoi am umblat toata noaptea dintre ani, inghetat pe drumuri”, povesteste radioamatorul. Efortul a fost zadarnic insa, pentru ca a primit de la magazin doi tranzistori stricati. Si familia a suferit de pe urma pasiunii barbatului, dar l-a sustinut si l-a incurajat de fiecare data. „Chiar si in luna de miere mi-am construit un aparat si sotia inca de atunci a trebuit sa imi inteleaga pasiunea. Uneori imi spune , pentru ca petrec putin timp acasa, doar cat dorm sau mananc”, ne des-tainuie razand Aurel Tirziu.
Dublu campion national
La aproape 50 de ani, radioamatorul din Jibou a adus acasa laurii victoriei, dupa ce a fost desemnat dublu campion national cu ocazia Simpozionului National de Creatie Tehnica, ce a avut loc la sfarsitul saptamanii la Baia Mare. In urma cu doi ani a fost desemnat campion national, in cadrul aceluiasi simpozion. Alaturi de multi alti sportivi de exceptie ai judetului, Aurel Tirziu este si maestru emerit al sportului in Salaj. „Este un lucru mare pentru mine, dar mai ales pentru judet ca am primit aceasta titulatura. Este recunoasterea efortului pe care l-am depus vreme de multi ani”, spune campionul national la radioamatorism, Aurel Tirziu.
Comunicare fara frontiere
Aurel Tirziu este mandru de realizarile sale, dar dincolo de acest aspect este bine de stiut ca orice s-ar intampla, Salajul poate comunica oriunde in lume. „In cazul unor catastrofe, radioamatorii se pun la dipozitia autoritatilor care actioneaza in caz de urgenta, asigurand canale de comunicatii din cele mai bune, atat prin independenta lor fata de resursele de la sol, care pot fi deteriorate de catastrofa, cat si prin independenta energetica, statiile de radioamator putand fi alimentate fie de la retea, fie de la bateria automobilului fara ca performantele sa se schimbe, asigurand legaturi la zeci, sute sau mii de kilometri”, mai spune Aurel Tirziu, salajeanul cel mai pasionat de acest gen de comunicare.
Aurel Tirziu – radioamator din Jibou si maestru emerit al sportului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...