O societate comercială specializată în construcții hale metalice s-a ales cu o amendă de 30 de mii de lei, după ce angajații săi au fost susprinși de comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Sălaj incinerând deșeuri rezultate în urma lucrărilor de construcție.

Vineri, în timpul unei acțiuni de inspecție și control privind respectarea legislației în domeniul gestionării deşeurilor (abandonare, incinerare, eliminare în spații neautorizate), comisarii GNM-CJ Sălaj au observat focul și fumul rezultat din arderea deșeurilor în apropierea unei hale în construcție în zona variantei de ocolire a Municipiului Zalău. În urma controlului, comisarii au constatat că muncitorii ardeau resturi de folie, polistiren, tuburi spray, spumă poliuretanică, saci, cartoane etc.

”Pentru neconformitățile constatate a fost aplicată sancțiunea contravențională AMENDĂ în valoare de 30.000 lei conform Legii 211 din 2011 privind regimul deşeurilor, fiind stabilită şi măsura de predare a deşeurilor incinerate către un operator autorizat”, se arată în comunicatul Comisariatului Județean Sălaj al Gărzii de Mediu.

Comisarii avertizează: ”arderea miriștilor poluează. Patrulăm și în weekend”

În contextul intensificării activităților agricole de primăvară, comisarii Gărzii de Mediu vor efectua patrulări pe raza județului Sălaj pentru identificarea și sancționarea celor care incendiază vegetația uscată.

”Având în vedere că în ultima perioadă fenomenul de incendiere a vegetației ia amploare, vă reamintim faptul că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, este interzisă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Prin arderea miriștilor și a resturilor vegetale (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, răpită, inclusiv iarbă rămasă după cosirea pajiștilor etc.) se distruge și materia organică din sol și este poluată atmosfera.

Conform <Ghidului pentru agricultorii care solicită plăți pe suprafață privind respectarea bunelor condiții agricole și de mediu> (GAEC), nu trebuie arse miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor. Dacă fermierii nu respectă această condiție, li se vor aplica reduceri și excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectarea GAEC. În acest context, comisarii GNM CJ Sălaj vor efectua patrulări pe raza județului şi în weekend”, anunță reprezentanții instituției.