Persoanele care țin în gospodărie scroafe și vieri pentru reproducere riscă să fie amendate de inspectorii ANSVSA cu 3.000 de lei.

De curând, a fost lansat spre dezbatere publică și adoptare planul de măsuri de urgență pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane în România. Acest plan prevede amenzi substanțiale, de până la 3.000 de lei, pentru gospodarii care cresc scroafe sau vieri, folosiți în reproducere. Se încearcă evitarea înmulțirii necontrolate, pentru uz propriu sau profit și, totodată, pentru evitarea propagării bolilor. De asemenea, documentul anunță un set de reguli pentru operatorii care nu respectă normele impuse de autorități.

Crescătorii de porci pot cumpăra animale vii numai dacă în prealabil sunt identificate conform cerințelor legale în vigoare și dacă sunt însoțite de documentele prevăzute de lege. În ferme și exploatații, trebuie respectate anumite cerințe minime de către proprietari: să dețină porcii în spații îngrădite (ca să nu vină în contact cu porcinele deținute în alte exploatații); să nu dețină scroafe și vieri care să fie folosiți pentru reproducere (acest lucru nu este valabil pentru exploatațiile comerciale); să nu hrănească animalele cu resturi; să evite posibilitatea de contact între orice porc din exploatație cu carcase provenite de la porci sălbatici, vânați sau morți, cu carnea sau cu subprodusele rezultate din aceasta; să ofere condiții decente în vederea schimbării hainelor și încălțămintei pentru persoanele care îngrijesc porcii; să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte; să nu intre în adăpostul animalelor-preț de 48 de ore, după ce s-a participat la activități de vânătoare; să avertizeze în timp util medicul veterinar despre orice semnal de alarmă privind sănătatea animalelor și să anunțe sacrificarea porcilor pentru consumul familial.

Pe scurt, persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate porcine răspund întocmai pentru aplicarea și respectarea legislației în vigoare, în vederea asigurării și garantării sănătății și bunăstării animalelor, precum și a mediului înconjurător. Constituie contravenție nerespectarea de către operatorii care dețin porcine a cerințelor enumerate mai sus și se sacționează după cum urmează: nerespectarea cerințelor amintite mai sus, de către persoanele fizice, se sancționează cu amendă de la 1.500 – 3.000 lei, iar persoanele juridice care încalcă aceste condiții primesc sancțiuni de la 3.000-6.000 de lei. Aceste reguli intră în vigoare după ce proiectul va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Pesta porcină africană dă bătăi de cap fermierilor crescători de porci de pe întreg teritoriul țării. Și în Sălaj, în localitățile în care nu se respectă legea, inspectorii de la DSVSA acționează, identifică și sancționează proprietarii de porcine care încalcă regulile stabilite. Aceștia sunt amendați conform legilor în vigoare, iar dacă se constată infectarea animalelor, acestea sunt ucise pentru a evita propagarea pestei la alte animale.