Specialistii agricoli ii avertizeaza pe salajeni sa evite achizitionarea semintelor de la comerciantii ambulanti, chiar daca pretul este mai mic decat in magazinele autorizate. Munca de zeci de ani a cercetatorilor romani care se chinuie sa scoata soiuri cat mai bune este distrusa de comerciantii de seminte care vand produse proaste sub denumirea unor soiuri cunoscute. In mai toata tara au ajuns sa fie falsificate soiurile de tomate Buzau 47, Cristin, Varza de Buzau, ardeiul Galben Superior, gogosarul Splendid sau ardeiul capia din soiul Cosmin. Societati comerciale care nu au nimic in comun cu cercetarea au ajuns sa vanda pe rafturile supermarketurilor, produse de proasta calitate in pungulite frumos colorate. Frumos colorate sunt si pachetele cu seminte pe care le expun comerciantii in piata agroalimentara din centrul Zalaului. Marea majoritate provin din Ungaria, nu au certificat de calitate, unele sunt expirate, nu au traducere, dar cumparatorul se lacomeste ca sunt mai ieftine cu 30-50 de bani.
Rapita in loc de varza, iarba in loc de patrunjel
Exista si firme fantoma care multiplica si vand fara acord marci inregistrate si protejate.. De pilda, SC Euralis Seminte SRL a depistat recent vanzarea ilegala pe piata a unor doze de 80.000 de boabe continand seminte contrafacute de porumb inscriptionate cu „ES FLATO -Porumb Hibrid FAO 350” ambalate in saci de hartie contrafacuti, inscriptionati cu marca Euralis si purtand etichete contrafacute de certificare albastre cu numar de lot F0440W101645E. Desi la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor nu a fost depusa inca nici o sesizare referitoare la comercializarea semintelor improprii, Astalos Iosif din Crasna injura de mama focului ca in rasadnita sa a rasarit rapita in loc de varza si iarba in loc de patrunjel. Plicurile cu seminte au fost aduse din Ungaria. Prinde orbul, scoate-i ochii.
Controale rare, amenzi ioc
Cei care vand, totusi, seminte la taraba trebuie sa aiba un certificat care sa ateste valoarea acestora. In caz contrar, pot fi amendati cu sume cuprinse intre 2.000 si 12.000 de lei. Insa, controalele in piete sunt destul de sporadice. Pana cand institutiile statului se vor trezi, semintele pirat care se vand pe piata vor umple cu varf si indesat buzunarele celor care nu dau nici doi bani pe munca agricultorului.
UNISEM – garantia calitatii semintelor
Se stie faptul ca UNISEM este una dintre cele mai mari si mai prestigioase unitati de comercializare si prelucrare a semintelor, avand puncte de lucru in toate judetele tarii. La Zalau se afla centrul zonei Salaj al carui director zonal este inginerul Mihai Mitran. Si se mai stie ca de cand e lumea lume samanta a fost, este si va fi cel mai important factor de productie. Privita prin aceasta prisma problema, am infiripat un scurt dialog cu Mihai Mitran, avand in vedere ca e vremea cand tarina isi asteapta samanta.
R.- Domnule director, ce le ofera la ora actuala UNISEM, agricultorilor salajeni?
-Toata gama de seminte
R.-Detaliati, va rog.
– Mai avem inca in stoc 15 tone de cartofi de samanta, soiul Dezire Alb, certificat clasa A, la pretul de 1,5 lei kilogramul. Pentru cultura mare detinem orzoaica, ovaz, porumb. La porumb avem seminte de zece hibrizi, dintre care amintim Pioneer, KWS, Maisatour, Turda 200. Majoritatea sunt hibrizi noi si de calitate superioara. Mai detinem seminte pentru plante furajere: lucerna, trifoi alb si rosu, lolium, perene, sfecla furajera, mazare de camp.
R.-Pentru legumicultorii Salajului ce aveti pe stoc?
-Cea mai variata gama de seminte. In ordine alfabetica: ardei, castraveti, ceapa, cimbru, conopida, dovlecei, dovleac de copt, fasole de gradina, gulii si gulioare, leustean, mazare, morcovi, patrunjel, pastarnac, pepeni verzi si galbeni, telina, ridichi, spanac, salata, sfecla rosie, tomate, varza si vinete. De asemenea prin magazinele noastre desfacem ingrasaminte chimice si pesticide.
R.- Din cele spuse de dumneavoastra inteleg ca aveti de toate. Dar preturile? In ce masura afecteaza ele buzunarele taranilor?
– Nu in mare masura, deoarece SC UNISEM SA este producator si prelucrator de seminte si, ca atare, practica preturi accesibile. De trei ani, indiferent de inflatie, mentinem aproximativ aceleasi preturi. De pilda, samanta preambalata de morcov sau patrunjel la 10 grame costa 2,5 lei, pe cand alti comercianti, vand plicul de 3-5 grame tot cu 2,5 lei si fara garantie. Cartofii de samanta sunt tot 1,5 lei kilogramul ca acum doi ani. Unele seminte de plante furajere s-au scumpit pentru ca vin din import, noi neavand in tara ferme proprii pentru producerea acestor seminte.
R.-Preturile pot ori nu pot fi controlate, dar despre calitatea semintelor, despre garantia lor ce ne puteti spune?
-Toate semintele oferite de UNISEM spre vanzare sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratul pentru Controlul Calitatii Semintelor, conform Legii nr.266/2000. Fiecare marfa este insotita de certificat de conformitate a calitatii. Noi garantam calitatea, raspundem de ea
R.-La ora actuala , de unde pot procura agricultorii salajeni semintele, ingrasamintele, pesticidele?
-In Zalau, din cele trei magazine Unisem, situate in pietele agro-alimentare din centru si de la Astralis si pe strada Porolissum nr.36 bloc P63, parter (telefon 0260-661090) precum si din depozitul de pe Bulevardul Mihai Viteazul (in spatele fostului ILF). In judet, semintele pot fi achizitionate de la punctele de desfacere UNISEM sau de la agentii economici care comercializeaza seminte, ingrasaminte, pesticide in numele nostru.