Pentru multi dintre noi, Autoritatea Teritoriala de ordine Publica (ATOP) Salaj ar fi ramas in conul sau de umbra daca zilele trecute nu ar fi lansat campania de prevenire a violentei domestice „Fericirea in familie se invata!”. Pentru aceasta campanie s-au alocat din bugetul total al Consiliului Judetean Salaj suma de 30.000 de lei. Nu se face gaura in cer pentru acesti bani, important e sa se vada rezultatele. Ne-am bucura si noi.
Ce este ATOP?
Am incercat sa aflam ce este aceasta generoasa autoritate si ce activitati a mai desfasurat spre si intru binele cetatenilor. Din capul locului va vom spune ca este „un organism cu rol consultativ” care iese in evidenta din cand in cand. De pilda, anul acesta, proiectul mentionat mai sus a fost primul din acest an. De fapt, ce este ATOP? In raportul privind activitatile desfasurate de catre ATOP Salaj 2012, entitatea se defineste ca fiind un „orga-nism consultativ, fara persoalitate juri-dica, facand parte din randul organizatiilor neguvernamentale, independente si nonprofit, care functioneaza in baza Legii 218/2002 si are ca scop principal asi- gurarea reprezentarii si promovarii inte-reselor comunitatii in scopul asigurarii unui climat de ordine si siguranta pu- blica, identificarii problemelor majore de ordin social, imbunatatirea standardelor profesionale si respectarea drepturilor cetatenestiI. In cadrul ATOP Salaj, activitatea este impartita la trei comisii: Comisia de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanta minimali, Comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanta si drepturile cetatenilor, Comisia de coordo-nare situatii de urgenta si petitii.
Membrii ATOP Salaj papa 1,5 miliarde de lei vechi pe an
Si cum conducerea si membrii ATOP Salaj sunt retribuiti din bani publici, adica din banii nostri, credem ca se cuvine sa vedem si cine sunt ei, cei pe care consilierii judeteni i-au validat anul trecut pe o perioada de patru ani. Din aceasta structura fac parte: Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, reprezentant din partea acestei institutii; Csoka Tiberiu si Valer Crisan, vicepresedinti ai aceluiasi Consiliu Judetean; Dan Ghiurco, Alin Demle si Ioan Abrudan, consilieri judeteni. Tot-odata, au fost stabiliti membrii de drept ai acestei structuri, si anume: Iosif Ghiurca, seful IPJ Salaj, Ioan Groza, reprezentantul Corpului National al Politistilor si Lucian Baican, subprefectul judetului. Ca si reprezentanti ai comunitatii in ATOP Salaj au fost desemnati: Ionel Ciunt, prefectul judetului; Radu Bara, arhitect sef in cadrul Consiliului Judetean si Adrian Budusan, administratorul societatii comerciale „Paza, Obiective si Interventie”, aflata in subordinea Consiliului Judetean Salaj. Cu exceptia lui Ionel Ciunt, toti ceilalti reprezentanti ai comunitatii sunt si angajati ai Consiliului Judetean. Dan Ghiurco a fost desemnat presedinte al ATOP Salaj.
Membrii ATOP participa la o sedinta de comisie odata pe luna, iar trimestrial se intalnesc in plen. Pentru activitatea lor, ei sunt remunerati cu o indemnizatie de sedinta al carui cuantum se ridica la 1.000 de lei. Asta inseamna ca, anual, un membru ATOP incaseaza in jur de 12.000 de lei. Daca inmultim cu 12, numarul componentilor ATOP, aflam ca pentru acest „organism cu rol consultativ” se cheltuiesc anual aproape 150.000 de lei.
Un fel de apa sfintita
Prin natura activitatii sale (rol consultativ), ATOP poate face cel mult sugestii si recomdandari catre structurile politice si alte institutii din domeniul sigurantei publice, zice-se ca pentru a creste gradul de securitate. Spicuim doar cateva dintre actiunile ATOP Salaj prezentate in raportul de activitate pe anul 2012. Axa principala este colaborarea cu IPJ Salaj – pe linie de ordine publica, dar si cu alte institutii. De exemplu, in sedintele de anul trecut, aflam ca s-au analizat, s-au discutat, s-au dezbatut, s-au propus si s-au reanalizat probleme privind securitatea in scoli; asigurarea pazei in mediul rural pentru siguranta bunurilor si a persoanelor; asi-gurarea iluminatului public stradal; situatia furturilor din societatile comerciale. In cele 12 sedinte de anul trecut s-au mai analizat: „situatia transportatorilor fara licenta de transport; necesitatea verificarii discotecilor din mediul rural; o serie de drumuri care provoaca anumite accidente sau starea de legalitate in silvicultura”. Si cate nu s-au mai analizat, propus, discutat, dezbatut si reanalizat in cadrul sedintelor „organismului cu rol consultativ” din Salaj. Pentru mai mult de un salar minim pe economie de sedinta, membrii ATOP sunt in stare sa bata apa in piua pana o vor dezintegra in doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. Carcotasii si rauvoitorii spun ca ATOP este o „capusa pe vistieria Consiliului Judetean”. Nu suntem de aceasta parere. Am putea asemui „organismul cu rol consultativ”, in cel mai rau caz, cu apa sfintita. Acea apa care nici nu strica, nici nu tocmeste.