Analgezicul Tramadol, pe care mulți oameni îl folosesc pentru calmarea durerilor moderate, va fi considerat „drog de mare risc” după ce specialiștii au descoperit mai multe cazuri de dependență.
Informațiile sunt publicate într-un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.).
Vor fi declarate droguri de mare risc și substanţe utilizate în tratamentul insomniei și anxietății, care au arătat efecte sedative, cum sunt Cinolazepam, Zopiclonă și Bromazolam.
M.A.I. a propus introducerea unor noi substanțe pe lista celor controlate, prevăzute în Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, „cu scopul punerii în aplicare la nivel național a deciziilor Comisiei Națiunilor Unite privind Substanțele Stupefiante nr. 67/1, 67/3, 67/4 și 67/5”.
Legea în cauză stabileşte substanţele care intră în categoria drogurilor, împărțite în două categorii, în funcție de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătatea publică: droguri de mare risc (înscrise în tabelele-anexă nr. I şi II din acest act normativ); droguri de risc (înscrise în tabelul-anexă nr. III).
În ceea ce privește Tramadolul, acest medicament este un analgezic ”frate mai mic” al morfinei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îl numește un opioid slab, pe care medicii îl prescriu pentru ameliorarea durerii de intensitate medie până la severă.
Este foarte posibil ca și la drug-test să reiasă consum de droguri în urma administrării acestui medicament.