Postul Craciunului a inceput ieri si se incheie pe 24 decembrie. Cei care doresc sa posteasca toate cele 40 de zile, pot manca doar produse vegetale, iar carnea si produsele lactate trebuie excluse total din meniu. Piata alimentara este pregatita pentru a-i ademeni pe clienti cu produse de post care imita destul de bine gustul produselor cu ingrediente de origine animala, precum cascavalul, iaurtul, pate-ul, parizerul si altele. Acestea au un un pret destul de mic si sunt preferate de romani atunci cand timpul nu le permite sa gateasca. Insa, inainte sa le puneti in cosul de cumparaturi, ar fi bine sa cititi etichetele, pentru ca unele produse “de post” contin ingrediente “de dulce”. Dr. Marius Calinici, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, ne-a declarat ca multe dintre pate-urile de post “au in continut lapte praf, si atunci nu mai sunt de post. Este capcana tuturor produselor de post”, subli-neaza medicul zalauan. Medicul ne recomanda sa citim eticheta produsului inainte de a-l cumpara. Un alt aspect pe care trebuie sa-l urmarim este cantitatea de sare continuta de produsele alimentare semipreparate. “Trebuie sa vedem cata sare exista in pate. La 9 grame de sare consumata, organismul nostru retine un litru de apa. Alimentele ieftine nu au calitatea pe care ar trebui sa o aiba”, explica specialistul in nutritie.
“O parte din acele substante care se regasesc in asa-zisele alimente de post ne pot face rau. Cel mai bine este sa ne luam o carte cu retete autentice, traditionale, de post. Cel mai bine este sa incepem sa gatim acasa. Lucrul acesta ne va permite sa avem si o mancare sanatoasa, o mancare care in aceasta perioada de post pe langa purificarea spirituala vom avea si beneficii nutritionale, pentru ca vom avea o hrana mai bogata in macro si micro-nutrienti, in vitamine, in antioxidanti, ceea ce este absolut necesar in aceasta perioada de stres climatic, este frig, este cald, avem umiditate, circula viroze. Perioada este propice pentru a consuma din plin legume in stare proaspata sau putin procesate, facute la aburi, sotate sau grilate. Uneori le-gumele la grill sunt chiar mai bune decat carnea, gustativ. Nu este complicat sa le pregatim. Putem consuma proteina de origine vegetala, adica leguminoase, cum ar fi fasolea, mazarea, lintea si care ne aduc o proteina de calitate destul de buna”, recomanda prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, citat de presa centrala

Postul Craciunului este cel mai usor post de peste an. In decursul sau sunt 11 zile in care credinciosii ortodocsi au dezlegare pentru a manca peste. Este vorba despre zilele de 21 noiembrie (Intrarea in biserica a Maicii Domnului), 23 – 24 noiembrie, 30 noiembrie: Sfantul Apostol Andrei, 1 decembrie, 3 decembrie, 7 – 8 decembrie, 12 decembrie, 14 – 15 decembrie.