In perioada sărbătorilor pascale, vanzările la ouă vor creşte considerabil. Sălăjenii trebuie să fie atenţi ce cumpără pentru a evita toxiinfecţiile alimentare.
Fiecare ou are un cod care il ajută pe consumator să inţeleagă ce produs cumpără, dacă il interpretează corect. Pe ou sunt inscripţionate mai multe cifre şi litere, fiecare avand o semnificaţie. In general codul incepe cu o literă care poate să fie A sau B. A inseamnă că sunt ouă extra adică de maxim şapte zile, iar B inseamnă că au o vechime mai mare de şapte zile. Un aspect foarte important este dat de prima cifră, care poate varia de la zero la trei. Aceasta arată modul in care sunt crescute găinile. Cifra zero de la inceputul codului arată că găinile sunt crescute in aer liber cu hrană ecologică. Cifra unu indică faptul că găinile sunt crescute in aer liber, in condiţii deosebite. Dacă apare cifra doi inseamnă că ouăle provind de la găini care au fost crescute in hale la sol, iar dacă apare cifra trei inseamnă că acestea au fost crescute in baterii, in cuşti suprapuse. Cele mai indicate ouă, in funcţie de acest aspect, sunt cele care au 0, iar apoi in ordine crescătoare, pană la trei. In Sălaj nu se comercializează ouă cu cifrele zero şi unu. Majoritatea ouălor sunt cu indicatorul de referinţă trei. Calitatea ouălor este dată de hrana şi modul in care sunt crescute găinile, dar asta nu inseamnă că cele cu cifra trei nu sunt comestibile. Inscripţia continuă cu codul ţării „Ro”, şi al judeţului din care provin, in cazul nostru „SJ”. Ultimul aspect privind prima parte a codului include codul producătorului, care este stabilit la nivel naţional. Sub aceste informaţii, apare DDM-ul.” DDM-ul reprezinţă data durabilităţii maxime, care este cel mai important aspect pentru consumator. Data poate fi marcată in două variante. Prima variantă este cand apare data ouatului pe ambalaj, in acest caz, DDM-ul trebuie trecut obligatoriu pe ou. A doua variantă este cand pe ou apare doar data valabilităţii maxime, iar data ouatului nu mai apare pe ambalaj. Această dată indică pană cand poate fi consumat oul”, spune Pop Stelian, administratorul unei ferme avicole.
Condiţii de păstrare a ouălor
Ouăle sunt valabile 28 de zile din ziua ouatului şi trebuie păstrat in condiţii specifice. Condiţiile ideale de păstrare implică o temperatură intre cinci şi 14 grade celsius. De asemenea, trebuie ţinute intr-un loc uscat, răcoros şi departe de orice mirosuri. Ouăle sunt cele mai sănătoase dacă provin de la găini care mănancă porumb şi au un gălbenuş de culoare inchisă.
Găinile vor avea „zonă intimă” de la anul
Incepand cu 1 ianuarie 2012, producătorii care cresc găini in sistem cu baterii vor fi nevoiţi să se conformeze şi să aplice unele modificări. Normele europene cer ca găinile crescute in colonii să aibă un spaţiu mai mare de desfăşurare. Dacă pană in prezent baterile aveau 450 de centimetri pătraţi, din 2012 vor trebui să fie extinse la 750 de centrimetrii pătraţi. Găinile vor avea zona lor intimă, cand vine vorba de momentul ouatului. Acolo găina va putea oua liniştită, fără să fie stresată de privirile curioase ale oamenilor.